Încă 10 milioane de lei din bugetul Primăriei Capitalei pentru Catedrala Mântuirii Neamului! Bugetul alocat bisericilor în 2019 ajunge la peste 26 de milioane de euro

0

Consiliul General al Municipiului Bucureşti votează, în şedinţa din 12 decembrie, majorarea cu 10 milioane de lei a banilor daţi de le bugetul Minicipiului Bucureşti către Catedrala Naţională. Suma totală dată de Primăria Capitalei către Patriarhie doar pentru acest edificiu, în 2019, ajunge la 45 de milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro. În aceleaşi şedinţă, alocările către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniuli Turistic se majorează cu 24,7 milioane de lei, bani care ajung toţi în lăcașuri de cult. În total, 121.084.472 de lei din bugetul Bucureştilor au ajuns în biserici.

La începutul anului, din bugetul Bucureştiului, 15 milioane de lei erau prevăzuţi pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Suma a fost majorată în două rânduri, cu câte 10 milioane de lei – în şedinţele din 21 iulie şi 21 noiembrie, urmând ca ultima alocare pe anul acesta să fie prin rectificarea bugetară ce va fi aprobată în 12 decembrie, când vor fi daţi tot 10 milioane de lei.

Mai mult, în decembrie, alte şapte biserici prmesc bani pentru pirma data pe acest an de la bugetul capitalei, iar pentru alte 31 de locaşuri de cult se fac supliemntări de bugete cu sume cuprinse între 23 de mii de lei şi un milion de lei. În acelaşi timp, se solicită diminuarea alocărilor bugetare pentru instituţii ca Muzeul Minicipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrele Bulandra, Odeon, Ţăndărică.

Suplimentarea sumelor alocate bisericii au loc cu toate că, în conformitate cu proiectul de buget rectificat publicat pe site-ul primăriei, veniturile primăriei scad cu 185 de milioane de lei faţă de prognozele iniţiale.

Astfel, în urma rectificării bugetare, în 2018, Primăria Capitalei a avut venituri proprii de 5.574.959.000 de lei, adică aproximativ 1.2 miliarde de euro. 2,17 la sută din acest buget a mers pentru constructia de biserici.

Pe data de 25 noiembrie, zeci de mii de credincioși au participat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Catedrala Naţională este construită în proporţie de 95%, stadiul ‘la roşu’, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește pragul de 121 de milioane de euro, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină.

 

Citește și VIDEO Cum se cheltuie banul public la TVR: Ionuț Critache 25.000 de lei pe lună. Moderatorul va fi invitat la emisiunea colegei Laviniei Șandru care primește 2.000 de euro pe interviu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele