Sevil Shhaideh, trimisă în judecată de DNA în dosarul „Belina”

0

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru PSD Sevil Shhaideh, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. În același dosar, dosarul „Belina”, au fost trimise în instanță alte patru persoane, printre care și fostul președinte al CJ Teleorman Adrian Ionuț Gâdea. Procurorii DNA au cerut Parlamentului încuviințarea începerii urmăririi penale împotriva ministrului Rovana Plumb, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Camera Deputaților a respins cererea prin votul majorității la putere, ala că anchetatorii au fost nevoiți să dispună clasarea.

Pe 25 aprilie, fostul ministru și vicepremier a fost la DNA, unde a fost inculpată pentru abuz în serviciu. Până atunci, Shhaideh avea calitatea de suspect.

 

„În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale”, se arată în comunicatul DNA privind trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh.

 

Anchetatorii arată că, fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, și prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

 

„Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care inculpata cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale, respectiv:

– art. 136 alin. 3 din Constituția României,

– art. 3 din Legea apelor 107/1996,

– art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică,

– anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale “Apele Române”,

– art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 și art. 77 din Legea 24/2000

– art. 860 alin. 3) teza întâi din Codul civil ”, mai arată DNA.

 

Anchetatorii arată că Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției formulaseră observații pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate.

 

„La rândul său, în aceeași perioadă, inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela, în calitate de director la M.D.R.A.P. – Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a ajutat la fapta prevăzută de legea penală reținută în sarcina inculpatei Sevil Shhaideh. Concret, inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că: nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente”, susține DNA.

 

Procurorii amintesc și că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și unei persoane.

 

„Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară “curate”, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române (A.N.A.R) și firma respectivă. Această activitate a fost coordonată de inculpatul Gâdea Ionuț, la data faptei președinte al C.J. Teleorman, care a solicitat Administrației Naționale “Apele Române” avizarea favorabilă a transferului menționat, a ignorat existența extraselor de carte funciară care conțineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu niște extrase de carte funciară noi, care nu mai prevedeau contractele de închiriere, și-a însușit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini”, se arată în comunicatul DNA.

 

Cât despre fostul șef al CJ Teleorman, Ionuț Gâdea, acesta ar fi ajutat-o pe Sevil Shhaideh: a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean și a inițiat un proiect de hotărâre de guvern.

 

„În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, în calitate de președinte al C.J. Teleorman, inculpatul Gâdea Adrian Ionuț a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Anchetatorii mai susțin că prin infracțiunile săvârșite de inculpații din dosar s-au cauzat următoarele prejudicii:

  1. un prejudiciu statului român de:

– 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina și Brațul Pavel) ieșite din patrimoniul statului român,

– 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018

 

  1. un prejudiciu Administrației Naționale „Apele Române” de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

Citește și Iohannis: Dragnea trebuie să dispară din politică

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele