Încă un proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc merge spre Parlament

0

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta Parlamentului un proiect de autonomie a Ţinutului Secuiesc – a comunicat József Kulcsár-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM. Obținerea autonomiei rămâne obiectiv politic major pentru UDMR.

 

Probabil probabil este vorba de statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc s-a mai votat în Parlament în 2004, iar apoi în 2012, de data aceasta fiind vorba de un proiect modificat. Documentele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român.

Zoltán Zakariás, care face politică de asemenea în culorile EMSZ, a evidenţiat că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil „după septembrie”.

Zakariás a subliniat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale, iar partidele politice vor trebui să elaboreze proiectul în cursul verii, împreună cu organizaţiile civile.

Citește și UDMR vrea autonomie dar și funcții de conducere în Parlamentul României

Poriecte pentru autonomie, Hunor crede că trebuie schimbat termenul cu subsidiariatate

Nu este prima dată când deputatul József Kulcsár-Terza, intrat în Parlament pe listele UDMR, depune un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. În aprilie 2020, un proiect similar a fost adoptat tacit la Camera Deputaților.

La sfârșitul lunii martie 2021, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că autonomia este ”un cuvânt care îi enervează pe români”, și că trebuie analizat unde a greșit minoritatea maghiară utilizând acest termen.

Kelemen a mai spus că el preferă să discute despre subsidiariatate și despre o reformă a statului. Întrebat dacă documentul semnat de UDMR în 2018 împreună cu PPMT și PCM (partide radicale) mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că ”nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că ”nu poți face ceva împotriva majorității”.

În documentul semnat acum trei ani, obținerea autonomiei este declarată obiectiv politic major al celor trei partide.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele