Inconștiență guvernamentală sau ”banditism” politic?

Împrumuturi enorme pentru cheltuieli bugetare

0
Ciuca, Ciolacu, Hunor

Este clar că România a ajuns deja în drum irefutabil spre colaps, doar că mulți dintre români nu o știu. Doar Mugur Isărescu o mai spune, dar voalat, adică o face comunicând date în mod total neinteligibil pentru românul de rând. Pare că nici guvernanții nu sunt prea siguri de realitatea în care ne aflăm.

 

Cu alte cuvinte acum suntem pe Titanic, petrecem după posibilități, unii într-o cameră luxoasă, alții pe punte, dar vaporul – România – este pe un curs care-l trimite în ghețar, deci la fundul apei.

Pentru românii de pe acest Titanic al cărui căpitan este inexistent nu va urma moartea ca în cazul pasagerilor vaporului legendar, dar îi va apăsa o situație foarte grea, poate mai grea decât cea din 2009-2010.

Ca criza din perioada guvernării lui Tăriceanu, vor fi afectați de criză atât bogații, cât și cei cu resurse limitate. Vor exista falimente, vor exista credite neperformante!

Așadar, dacă miniștrii Guvernului Ciucă nu știu situația, înseamnă că este vorba de inconștiență. Sigur, asta poate să fie incriminată penal, dar mai încolo. În timpul unei viitoare guvernări.

Dar dacă guvernanții știu bine încotro ne îndreptam, atunci e banditism politic și ar trebui stopat printr-o ieșire masivă în stradă.

Isărescu spune să economisim. Asta e bine, dar cum să economism, cum? Dacă pui banii la banca, primești maxim 7% iar inflația e 15%. Deci în fiecare an pierdem 8% din banii pe care îi ținem la bancă.

Statul pierde și mai mult, banii pentru salariile enorme de la stat sunt luați din împrumuturi. În fiecare lună, ministerul de Finanțe se împrumută pentru a avea bani de salarii ale bugetarilor, pentru cheltuieli cu pensiile speciale etc.

Dacă s-ar împrumuta pentru a face investiții, statul ar fi un câștigător pentru el și pentru cetățenii săi, dar nu se descurcă bine aici.

Vezi și De azi cresc taxele la tutun și alcool, pentru contractele part time și piața construcțiilor. Ce schimbări intră în vigoare din acestă lună

Drulă sesizează dezastrul de la Guvern

Cătălin Drulă a explicat că România s-a împrumutat 5 miliarde de lei într-o singură zi „și nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri”, acesta afirmând că „petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate”.

„5 miliarde de lei s-a împrumutat România ieri prin titluri de stat. 5 miliarde de lei într-o singură zi.

Și nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri”, a scris Drulă.

Rectificare bugetară pe spinarea salariaților de la privat

Liderul USR menționează că, în propunerea de rectificare bugetară se vede cum la Ministerul Energiei s-au cerut 30 de miliarde de lei (2,2% PIB) pentru acoperirea compensării facturilor la energie, dar s-au dat doar 2,5 mld de lei.

„Pentru PNDL3 (Saligny), din cele 65 de miliarde de lei ale mărețului program, nu s-a alocat mai nimic. La Min. Dezvoltării abia au primit la rectificare 0,7 mld lei. Pentru că n-au de unde, e o minciună ca toate promisiunile lor”, continuă Drulă.

Cătălin Drulă afirmă că „deocamdată dimensiunea dezastrului e acoperită prin măsluirea cifrelor și prin datorii și arierate”.

Vezi și Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers

Bani mai mulți pentru bugetari

Știm că Guvernul PNL-PSD a crescut taxele pentru angajații din afara sistemului bugetar. Acum nu mai poți lucra două ore pe zi și să plătești taxe pentru cele două ore. Statul îți ia bani cât pentru opt ore…

Totuși, statul nu a micșorat schema de angajați, nu a redus cheltuielile care nu sunt investiții. Nu, și mai mult, mai vrea bani pentru companiile de stat care pierd bani: de exemplu CFR, Metrorex, Tarom etc.

Companiile ar trebui conduse spre profit, dar guvernanții nu știu asta.

De aceea, rectificarea bugetară propune acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Transporturilor şi Infrastructurii, a personalului din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere.

Sigur, guvernanții s-au gândit şi la persoanlul din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului și la personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele