Indicele ROBOR la 3 luni urcă din nou, la 2,46%, nivel pe care nu l-a mai atins din decembrie 2013

0

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 2,46%, de la 2,42% în ziua anterioară, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Nivelul de 2,46% nu a mai fost consemnat din 18 decembrie 2013.

Creşterea abruptă a ROBOR este pusă pe seama unei cereri excesiv de mari de lichiditate, într-o perioadă (cum este săptămâna aceasta) în care firmele solicită băncilor fonduri suplimentare pentru a-şi plăti taxele, dar şi salariile, ziua de 25 a lunii fiind un termen important din acest punct de vedere.

Citeşte şi Indicele Robor la 3 luni, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,57%, de la 2,54%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,60% la 2,62%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,68%, de la 2,65%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele