Ce înseamnă infracțiuni contra umanității, acuzația pentru care Ion Iliescu a fost trimis în judecată

0

Veste că fostul președinte al României, Iona Iliescu alături de Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șed al Aviației Militare, au fost trimiși în judecată a făcut deja vâlvă în România.  Cei trei sunt acuzați de ”săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii”.

Dar ce înseamnă asta și cu ce condamnări se pot alege?

Vezi și Ion Iliescu a fost trimis în judecată

Fapta de „infracțiuni contra umanităţii” este prevăzută în Codul penal la art. 439 și este încadrată în categoria infracțiunilor de genocid și contra umanității. „Infracțiunile contra umanității” sunt prezentate în Codul penal ca „săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte”.

Sunt prezentate 11 fapte pentru care o persoană poate fi încadrată la infracțiuni contra umanității. Potrivit procurorului general, Ion Iliescu și ceilalți doi inculpați din Dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată pentru patru articole:

a – uciderea unor persoane;
g- vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane;
i – întemniţarea sau altă formă de privare gravă de libertate, cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional;
k – alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice.

În Codul penal se prevede faptele de infracțiuni contra umanității se pedepsesc cu închisoare pe viață sau detenție între 15 și 25 de ani.

Tot în articolul 439 din Codul Penal se menționează că aceeași pedeapsă se aplică și în cazul faptelor de ucidere a unor persoane dacă sunt” săvârşite în cadrul unui regim instituţionalizat de oprimare sistematică şi de dominare a unui grup rasial asupra altuia, cu intenţia de a menţine acest regim”.

Vezi și Ion Iliescu va pierde titlul de luptător cu merite deosebite în Revoluția anticomunistă din 1989

Ce a făcut Iliescu în 1989

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în calitate de șef de stat, Ion Iliescu a transmis în timpul revoluției din 1989 mesaje publice care au amplificat starea generală de psihoză a terorismului, ce a dus la situații de foc fratricid, în urma cărora au murit peste 850 de persoane.

În documentația Parchetului General se arată că fostul președinte, „cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN”.

Procurorii au considerat că „aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele