Infractorul Sorin Oprescu declară în Grecia că România îl persecută politic

1
oprescu grecia
Sorin Oprescu, Grecia

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prins deja de poliția din Atena, a solicitat azil politic în Grecia.

 

„Cum credeți că este posibil că în 2022, într-o țară a Uniunii Europene, un alt stat UE, în speța noastră Grecia, să vină și să spună că România îl persecută politic pe Oprescu și să îl păstreze acolo? Pentru că asta ar însemna că România este condamnată de o altă țară membră UE”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul a mai explicat că ”practic nici nu mai contează pedeapsa primită aici” dacă Oprescu primește azil politic.

”Mult nu ar trebui să dureze până când această cerere (n.r. de azil politic) este luată în considerare și soluționată.

Vreau să facem și distincția între cele două. Nu are legătură cererea pe care au soluționat-o magistrații astăzi, cu privire la cum va fi el cercetat până când se va decide extradarea, cu cererea de azil. El oricum nu va fi extrădat din Grecia sub nicio formă, până când cererea de azil nu este soluționată. Dacă se va formula o cale de atac, el poate să primească libertatea de a se deplasa prin Grecia, dar nu poate să părăsească granițele Greciei.

Azilantul politic, dacă primește o asemenea calitate, practic nici nu mai contează pedeapsa primită aici”, a mai spus Cuculis.

Vezi și Infractorul Sorin Oprescu a fost prins în Atena

Sorin Oprescu rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Oprescu a fost adus în fața instanței în dimineața zilei de miercuri, 18 mai, unde a fost întrebat dacă vrea să se întoarcă în România. Oprescu a refuzat, spunând c-a avut parte de o judecată nedreaptă în țara natală, astfel că judecătorul a decis că va rămâne în arest.

Procurorul în fața căruia a fost prezentat miercuri la instanța din Atena a decis că, pe parcursul următoarelor 40 de zile, un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu și va stabili dacă să rămână sau nu în arest.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele