Inspectorii americani au luat în calcul imobilizarea la sol a mai multor avioane Boeing 737 MAX, înainte de tragedia Ethiopian Airlines

0

Inspectorii americani au luat în calcul imobilizarea la sol, anul trecut, a unei părți din avioanele Boeing 737 MAX, după ce au aflat că Boeing a dezactivat semnalul de alertă însărcinat să avertizeze asupra disfuncționalităților sistemului destinat să evite pierderea portanței avionului, „MCAS” (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Angajații agenției federalei a aviației (FAA) erau însărcinați cu supervizarea și controlarea companiei Southwest Airlines, cel mai mare client al 737 MAX, cu o flotă de 34 de aparate în serviciu la acea epocă. Aceștia au emis ipoteza imobilizării la sol a avioanelor pentru a avea timp să stabilească dacă piloții au nevoie sau nu de un curs suplimentar de formare, a spus această sursă, sub acoperirea anonimatului.

Boeing dezactivase automat acest semnal la 737 MAX livrate Southwest fără a informa compania aeriană. Nici compania, nici piloții nu erau la curent cu schimbările atunci când au început să utilizeze avioanele, în 2017, a precizat un purtător de cuvânt al Southwest.

„Înainte de accidentul Lion Air, semnalele (…) erau prezentate de Boeing drept operaționale, indiferent dacă ai selecționat funcționalitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Southwest. Dar, „după accidentul Lion Air, Boeing a informat Southwest că semnalele erau inoperabile dacă nu se selecta opțiunea”, potrivit unei sursei.

Citeste despre Trump a făcut peste 10.000 de declaraţii false

În acel moment, Southwest a ales această opțiune pentru toate aparatele, a încheiat purtătorul de cuvânt. Boeing nu a comentat informațiile. Acest sistem, MCAS, este pus în discuție și în cazul accidentului unui 737 MAX 8 al Ethiopian Airlines, care s-a prăbușit în 10 martie, ucigând 157 de oameni.

Acest accident a antrenat imobilizarea la sol în întreaga lume a flotei 737 MAX. Boeing lucrează la modificarea MCAS pentru a obține ridicarea interdicției de zbor, dar această criză a costat-o deja 1 miliard de dolari. Factura urmează să crească fără îndoială, deoarece Boeing va despăgubi companiile aeriene, care au anulat mii de zboruri.

Denumit „disagree light” în limbajul Boeing, acest semnal luminos de alertă se declanșa în cazul unor informații eronate transmise de una sau două sonde de incidență („Angle of attack”- AOA) ale sistemului de stabilizare MCAS.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele