Insula americană Guam riscă să fie bombardată de Coreea de Nord

0

Coreea de Nord “analizează cu atenţie” planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al armatei nord coreene, citat de agenţia oficială de presă KCNA, potrivit Reuters.

“Forţele Strategice ale Armatei Poporului examinează acum cu atenţie planul operaţional pentru realizarea unei lovituri în zona insulei Guam, cu rachete balistice strategice de tip Hwasong-12 cu rază medie şi lungă de acţiune, pentru a îngrădi bazele militare americane din Guam, inclusiv Baza Aerienă Anderson”, potrivit oficialului nord coreean.

Potrivit purtătorului de cuvânt nord coreean planul unei lovituri asupra Guamului ar putea fi “pus în aplicare în mod simultan sau consecutiv” în orice moment, imediat după ce “comandantul suprem”, preşedintele Kim Jong-Un, va lua o decizie în acest sens, potrivit Mediafax.

Declaraţia oficialului nord coreean vine la doar câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat regimul de la Phenian că va fi înâmpinat cu “foc şi furie cum nu s-a mai văzut” în cazul în care continua ameninţările la adresa Statelor Unite.

Donald Trump contraatacă furibund din vacanță

În dimineața zilei de marți, 9 august, Trump declara: “Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. Li se va face față cu foc și furie cum n-a mai văzut lumea”.

Declarația sa, preluată de agențiile internaționale de presă, a fost făcută la Clubul Național de Golf Trump din Bedminster, în statul New Jersey, unde președintele își petrece concediul. Cu câteva ore înainte, el abordase subiectul și pe Twitter, unde a difuzat un mesaj în care saluta atitudinea unor țări față de regimul de la Phenian: “După mulți ani de eșecuri, țările se reunesc pentru a aborda în cele din urmă pericolele reprezentate de Coreea de Nord. Trebuie să fim duri și decisivi!”.

Australienii sunt precauți, dar vocali

Foarte aproape zona 0 a unui posibil conflict cu valențe nucleare, premierul australian Malcolm Turnbull a avertizat miercuri că un conflict cu Coreea de Nord ar fi “devastator”, într-un context în care tensiunile dintre Washington și Phenian au escaladat.

La rândul său, șefa diplomației australiene, Julie Bishop, a apreciat că, deși țara sa nu ar reprezenta o țintă prioritară, este evident că situația “poate degenera într-un conflict mai grav”. Ea a făcut apel la toate părțile să renunțe la escaladarea crizei, dar a refuzat să comenteze în legătură cu expresia “foc și furie” folosită de Donald Trump.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele