Întâlnirea ONG-urilor cu Mihai Tudose o diversiune PSD-istă de stopare a protestelor?

Dinu Alexandru

Miercuri, reprezentanții unor ONG-uri s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Mihai Tudose. Esențial, au fost chemate 43 de organizații, însă doar 14 au răspuns invitației primului-ministru. În final, la întalnirea care a avut drept scop stoparea protestelor și ajungera la un numitor comun cu vocea străzii privind legile Justiţiei şi modificările la Codurile Penale, au luat parte doar 7 organizații, care au ridicat mari semne de întrebare în urma participării lor la discuțiile cu premierul.

În urma întâlnirii reacțiile nu au întârziat să apară. Jurnalistul Mălin Bot spune că cei prezenți la întâlnirea cu Mihai Tudose, cu precizarea că pot fi oameni de bună credință au căzut defapt într-o plasă PSD-istă, care răstălmăcește cuvinte și organizează diversiuni.

Reprezentanţii organizaţiilor civice care s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose au anunţat, la finalul discuţiilor, că rezultatul nu este îmbucurător şi că, din punctul lor de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale justiţiei, precum şi modificările la Codurile penale.

La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii organizaţiilor civice au spus că i-au transmis premierului că România este într-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept şi i-au cerut să folosească pârghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj.

Citiți și Mihai Tudose se întâlneşte astăzi cu reprezentanţii a 43 de organizaţii civice

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi şi demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil”.

Citeste si...  Parcul Natural Văcărești: Povestea ”paradisului verde” din București

„Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns – pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interessa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale justiţiei şi modificările la Codurile penale vor fi stopate”, a declarat Mihai Poliţeanu, la finalul întâlnirii.

„Am fost astăzi la întâlnire cu premierul Mihai Tudose, unde am livrat un mesaj foarte clar şi am avut trei solicitări. Mesajul este că România este la un moment de derapaj major de la standardele democratice şi de la standardele statului de drept şi că premierul trebuie să asume responsabilităţile pe care le are şi să folosească pârghiile instituţionale pentru a stopa aceste derapaje majore”, a mai precizat Poliţeanu.

Potrivit lui Poliţeanu, prima solicitare adresată şefului Executivului a fost sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi ale justiţiei şi, în viitor, cu legile privind modificarea Codurilor penale.

„A doua solicitare pe care am avut-o a fost prorogarea aplicării legilor justiţiei, amânarea aplicării legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă până la momentul în care Comisia de la Veneţia îşi spune opinia, un punct de vedere în legătură cu aceste legi şi are loc un dialog real între legiuitor, instituţiile independente ale statului, Comisia Europeană”, a spus Poliţeanu.

ONG-urile cer demisia lui Tudorel Toader

Totodată, ONG-urile i-au cerut premierului Tudose demiterea ministrului Justiţiei.

„A treia solicitare pe care am avut-o a fost demiterea imediată a ministrului justiţiei, Tudorel Toader, care de mult nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional, atât pentru societatea civilă, atât pentru instituţiile independente ale statului, cât şi pentru partenerii externi”, a arătat Poliţeanu.

Citeste si...  Senatul l-a votat pe Liviu Jicman pentru conducerea Institutului Cultural Român

El a mai precizat că la cele trei solicitări a fost primit un singur răspuns de la premier. „Răspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Veneţia. Nu este un răspuns categoric la acest moment. A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuţiilor pe care le-a avut ministrul Justiţiei cu Comisia de la Veneţia şi va lua o decizie în consecinţă”, a mai afirmat Poliţeanu.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *