Într-o singură săptămână s-au înregistrat 3 cazuri de meningită. Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze

0
meningită

Adolescenta de 15 ani din Vaslui, suspectă de meningită meningococică, a decedat. Este al treilea caz de meningită confirmat în România, în doar o săptămână. Toate cele trei cazuri au fost înregistrate la tinere cu vârste între 15 și 18 ani. Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Digi24 despre simptomele meningitei și despre cum pot fi protejați copiii de infecția meningococică.

Infecția meningococică „afectează mai ales adolescenții, tinerii, în acest interval de timp, la sfârșitul iernii, începutul primăverii. Acest lucru e documentat în statisticile organizațiilor internaționale”, spus Alexandru Rafila la Digi24.

Citește și: Crețu: România riscă să piardă finanţarea europeană pentru construirea spitalelor regionale

Nu se știe însă de ce sunt tinerii mai vulnerabili la această infecție. „La unii meningita se manifestă fulminant. Putem avea forme care sunt bine controlate medicamentos, dar avem și multe persoane care sunt purtătoare ale meningococului, fără să facă niciun fel de boală. Lucrurile nu sunt suficient de bine documentate în ceea ce privește meningita meningococică, din punct de vedere al modului în care bacteria produce îmbolnăviri de o gravitate extremă la unele persoane, iar la altele se înregistrează doar portaj”, a spus medicul. El a adăugat că, din aceasăt cauză, vaccinarea este recomandată în țările cu un număr mare de cazuri.

„În România se înregistrează în fiecare an câteva zeci de cazuri. Ultima statistică, din 2017, arată că au fost 63 de cazuri și 13 decese, deci numărul de decese e destul de mare, 20% din totalul cazurilor înregistrate”, a spus Alexandru Rafila.

Prevenire

„Singurul lucru pe care îl putem face pentru a preveni e să ne protejăm copiii prin vaccinare. Sunt două categorii de vaccin – o categorie care se administrează pentru o combinație a tipurilor A, C, W și Y, care acoperă 40% din patologie în regiunea noastră. Al doillea tip, care se administrează împotriva infecției cu serogrupul B, care e responsabil de 60% din cazuri, din păcate nu e încă disponibil pe piața românească. Înțeleg că va fi în curând autorizat pentru punere pe piață. E un vaccin mai nou, care a fost obținut cu mare dificultate”, a spus medicul.

Schema națională de vaccinare nu include și vaccinul împotriva meningitei. Ar fi nevoie de asocierea ambelor vaccinuri, pentru a a acoperi toate tipurile de tulpini, a spus Alexandru Rafila.

Simptome

El a vorbit și despre simptomele infecției meningococice. „Există două semne care sunt mai puțin specifice: febra ridicată, peste 39 grade, și o cefalee intensă. Ce e specific e fotofobia, lentoarea de ceafă – practic, pacientul nu poate să îndoaie ceafa, și vărsăturile fără cauză alimentară, generate de inflamația la nivelul sistemului nervos. Aceste trei semne sunt tipice pentru meningită”, a spus Alexandru Rafila.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele