Întreținerea la bloc în București ar putea fi cu 80% mai mare față de 2020

Stefan Alexiu

Întreținerea la bloc în București ar putea fi cu 80 la sută mai scumpă în această iarnă. Pierderile sunt tot mai mari, iar gazul pentru producerea gigacaloriei este tot mai scump. Specialiștii au făcut calcule cu actuala subvenție acordată de Primăria Capitalei. Pentru un apartament de 2 camere doar încălzirea va costa 270 de lei în loc de 164 de lei.

 

Termoenergetica a cerut Agenției de Reglementare în Energie să aprobe majorarea tarifului pentru transportul și distribuția gigacaloriei cu 85 la sută: de la 220 la 407 lei, fără TVA. Pricipalul motiv: pierderile din reţea au crescut.

Prețul ELCEN de producție al gigacaloriei a crescut deja cu 86%, de la 206 la 329 de lei fără TVA, o consecință a scumpirii gazelor.

Vezi și USR: proiect de lege prin care primăriile se pot împrumuta pentru a asigura termoficarea peste iarnă

Dacă prețul cerut de Termoenergetica este aprobat de ANRE, bucureștenii ar putea avea un cost total de aproape 740 de lei pe gigacalorie, la care se adaugă TVA.

Din ianuarie, TVA pentru producția și transportul gigacaloriei scade la 5%, față de 19% cât este acum.

Prin urmare, în decembrie, gigacaloria va costa aproape 900 de lei, iar în ianuarie aproape 800 de lei.

Potrivit specialiștilor, două persoane care locuiesc într-un apartament cu două camere consumă, în medie, o gigacalorie pe lună, iarna.

Vezi și SHARP KC-G40EUW,  ajutorul tău după efortul depus la sală

Cum primăria subvenționează 2 treimi din costul gigacaloriei, înseamnă că factura va fi cu 90 la sută mai mare în decembrie, la TVA de 19%. Adică aproape 300 de lei, în loc de 164 de lei cât este acum. În ianuarie, factura va scădea la 260 de lei, cu TVA de doar 5%, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 80%.

Citeste si...  Iohannis a convocat CSAT

Dacă va fi o iarnă grea, costurile vor crește exponențial.

Nicușor Dan a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că primăria ar putea subvenționa mai mult de 2 treimi din valoarea facturii pentru căldură.

Pentru a putea plăti subvenția, mai mult de 1 miliard de lei, Primăria Capitalei a cerut un ajutor de la Guvern.

În București, sunt peste jumătate de milion de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire. Adică peste 1,2 milioane de oameni.

Doar 10 la sută din rețeaua de distribuție a agentului termic este modernizată.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *