600 milioane de euro fraude cu fonduri europene, în 2022. România pe locul doi

Gogu

În 2022, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a protejat 600 de milioane EUR din banii contribuabililor din UE, recomandând recuperarea a peste 426 de milioane EUR de restituit către bugetul UE în urma unor fraude și nereguli și protejând o sumă suplimentară de 200 de milioane EUR.

De asemenea, OLAF a pus capăt unor scheme de contrabandă, contrafacere și fraudă vamală, a contribuit la punerea în aplicare a măsurilor de apărare comercială ale UE și a continuat să elaboreze politici de prevenire și combatere a mecanismelor de fraudă aflate în constantă evoluție.

La fel ca în fiecare an, OLAF a investigat, de asemenea, suspiciunile de abateri comise de personalul și de membrii instituțiilor UE.

În total, OLAF a finalizat peste 250 de cazuri anul trecut, potrivit.

Raportul OLAF pe 2022, publicat în 6 iunie, oferă informații cu privire la principalele tendințe și operațiuni de anul trecut, de la combaterea contrafacerii și a contrabandei la protecția fondurilor UE – inclusiv Mecanismul de redresare și reziliență – și la mecanismele de prevenire a fraudei pentru a proteja asistența financiară a UE pentru Ucraina. Pentru prima dată, raportul este prezentat într-un format virtual interactiv.

Citește și: SRI i-a dat „Interzis” lui Iurie Roșca. Fostul vicepremier al R. Moldova contestă decizia, fiind oprit de două ori la vamă

La fel ca în anii precedenți, investigațiile OLAF privind cheltuirea fondurilor UE au implicat acuzații de coluziune, manipularea procedurilor de achiziții publice, conflicte de interese și facturi exagerate. Unele creșteri ale numărului de fraude comise pe cale digitală au confirmat, de asemenea, un tipar observat de OLAF în ultimii ani.

Citeste si...  Fiul unui fost deputat din Craiova, condamnat cu executare după ce a condus drogat

În 2022, OLAF a înființat un grup de experți ad-hoc axat pe instrumentele informatice antifraudă pentru Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) al UE și a început să investigheze cazurile de posibilă utilizare abuzivă a finanțării MRR.

Continuare în Săptămâna Online!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: anti-fraud.ec.europa.eu)


Distribuie articol: