Investițiile în economie au scăzut cu 1,5% în trimestrul III 2018

0

Media generală a investițiilor nete în economie a scăzut în trimestrul III cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, datorită scăderii de 14,3% în construcții, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică – INS.

În trimestrul III 2018 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 21,05 miliarde de lei, fiind în scădere cu 1,5%, comparativ cu trimestrul III 2017. Pentru comparație, în urmă cu 10 ani, în 2008, pe trimestrul III se consemnau investiții de aproximativ 25 de miliarde de lei.

Investițiile în economie au scăzut cu 1,5% în trimestrul III 2018

Scăderea cea mai mare din trimestrul III 2018 a fost înregistrată la lucrările de construcţii noi, cu 14,3%, și la alte cheltuieli, cu 7,6%.

Creștere s-a înregistrat la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,4%.

Creștere ușoară la 9 luni

Potrivit INS, în perioada ianuarie-septembrie 2018, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 54,59 miliarde de lei fiind în creștere cu 2,7%, comparativ cu perioada similară din 2017. Pentru comparație, în primele 9 luni din 2018 investițiile însumau 57,4 miliarde de lei.

Creșteri s-au înregistrat, în primele 9 luni din 2018, la următoarele elemente: alte cheltuieli, cu 31,3%, și la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 8,8%.

Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut, în primele 9 luni, cu 8,2%.

Investițiile în economie au scăzut cu 1,5% în trimestrul III 2018

Ramurile preponderente în care s-au realizat investiţii sunt: comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale; tranzacţiii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor; industrie; construcţii.

În terminologia statisticienilor, investiţiile nete reprezintă „cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie – taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.”.

 

Sursa: Revista Patronatelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele