Iohannis a depus o coroană de flori în fața Clubului Colectiv

0

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv, în memoria victimelor incendiului care a avut loc în urmă cu cinci ani.

 

Şeful statului a aprins o candelă şi s-a recules câteva momente în faţa altarului improvizat în faţa clubului în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie 2015.

Iohannis a anunţat zilele trecute că va promulga vineri legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la Colectiv.

“Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici. Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi (…) exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, preciza miercuri preşedintele, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Pe 14 octombrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma incendiului de la Clubul Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii pe toată durata vieţii acestora.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la Clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii şi s-a extins rapid.

Supravieţuitorii din Colectiv vor avea plătite cheltuielile spitalicești pe toată durata vieții

USR: Gândurile noastre de astăzi se îndreaptă către familiile victimelor

La cinci ani după tragedia de la Colectiv nu există o decizie definitivă a Justiţiei, problema infecţiilor nosocomiale nu a fost rezolvată, iar în Capitală nu a fost realizat un spital de mari arşi funcţional, a semnalat, vineri, USR PLUS.

“Se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv. Gândurile noastre de astăzi se îndreaptă către familiile victimelor şi către persoanele care au suferit în incendiul de la Colectiv. În această zi e necesar să facem un bilanţ. Nici la cinci ani distanţă nu avem o decizie definitivă a Justiţiei în cazul Colectiv. Dar, mai ales, vedem că politicienii vechii clase politice, din nepăsarea cărora s-a petrecut incendiul, sfidează memoria colectivă prin candidaturi la alegerile locale. Avem încredere că Justiţia îşi va face treaba în cazul primarului Cristian Popescu Piedone”, se arată într-un mesaj al alianţei, postat pe Facebook.

Potrivit USR PLUS, sistemul sanitar “a fost prins nepregătit” la momentul tragediei şi nu s-a schimbat “mai nimic” nici până în prezent.

“În continuare lipseşte un spital de mari arşi funcţional în Capitală. Acum avem în Iaşi o secţie renovată, dar nu are toate dotările necesare pentru a face faţă unei tragedii. Ne exprimăm speranţa că, odată ce actuala administraţie a Capitalei îşi va intra în drepturi, construcţia unui spital va ocupa un loc fruntaş pe lista priorităţilor. O altă problemă care trebuie rezolvată este cea a infecţiilor nosocomiale, care, din păcate, iau vieţi. Vedem asta şi acum, în plină criză sanitară provocată de COVID-19. Parlamentarii USR din Comisia de sănătate au depus un proiect de lege pentru prevenirea, tratamentul şi raportarea infecţiilor intraspitaliceşti, dar zace în Parlament, pentru că PSD refuză să-l includă pe ordinea de zi”, a adăugat sursa citată.

“Cinci ani de dor, durere, traumă şi speranţa că toţii vinovaţii vor plăti. Colectiv rămâne o cicatrice pentru fiecare dintre noi şi, mai ales, pentru sistemul sanitar din România. Colectiv înseamnă pierderea unor oameni nevinovaţi”, a scris preşedintele USR, Dan Barna, pe reţeaua de socializare.

Vezi și https://casoteca.ro/magazin/

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele