Iohannis i-a trimis premierului Dăncilă o nouă scrisoare: Îi solicită discutarea în prima ședință de Guvern a situației românilor din Marea Britanie

0

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis marți o nouă scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită acesteia includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

Șeful statului i-a mai trimis luni o scrisoare Vioricăi Dăncilă, prin care i-a cerut să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție. Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent duminică seară de șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și de baronul PSD de Vrancea (detalii aici).

În această dimineață, președintele Iohannis a anunțat, de la Viena, că va merge la ședințele de Guvern pentru a împiedica adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, despre care a spus că ar fi o eroare gravă pentru România (detalii aici).

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii trimise azi de către președinte premierului:
________

Doamnei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Prim-Ministrul României

Doamnă Prim-ministru,

După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară.

În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.

În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.
În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS

Citește și Cioloș vrea să blocheze în instanță o posibilă OUG pe amnistie și grațiere

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele