Iohannis se mai gândește la varianta de a da în judecată Austria în cazul Schengen: „Trebuie foarte bine analizată”

2
- Reclama -

Președintele se declară circumspect, după ce premierul a anunțat că va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri, dacă își menține veto-ul contra României.

 

 

Această abordare trebuie foarte bine analizată şi, dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate„, a declarat şeful statului, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Amintim, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru „Der Standard” că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri, dacă Viena își va menține veto-ul la Consiliul JAI din ultima lună a anului.

- Reclama -

Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.

De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, declara Marcel Ciolacu.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a calificat și el drept o „idee prematură”, intenția lui Ciolacu de a da în judecată Austria. Predoiu susține că soluția ar fi „calea diplomatică” și că România „are atuuri şi şanse reale să facă progrese”, însă fără a preciza un termen real.

Citește și: Iohannis la ONU: întâlnire cu Zelenski, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele