Italia vrea să mărească taxele companiilor ce speculează creșterea prețurilor la energie

0

Guvernul italian va majora, probabil, impozitele pe profit pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la gaze și electricitate, a declarat miercuri ministrul industriei, anunță agenția Reuters.

Toată Europa se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la electricitate, în parte din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor casnici.

Acum, guvernele caută modalități de atenuare a creșterilor de prețuri pentru a ajuta familiile și industria.

Cred că guvernul va merge în această direcție„, a declarat Giancarlo Giorgetti când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, așa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului.

Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți„, a spus într-o conferință de presă Giancarlo Giorgetti.

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, care și-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, a cerut celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta la plata facturilor la energie. „Sperăm ca Enel să simtă responsabilitatea socială că obține marje nebănuite… ar trebui să își pună mâna pe inimă și să dea înapoi o parte din profituri familiilor și companiilor„, a declarat el în aceași conferință.

Totodată, Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o produce, ceea ce înseamnă că prețurile plătite acum de clienții săi se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puțin 12 luni în urmă. „Cu siguranță, compania nu obține profituri suplimentare din cauza actualei crize energetice„, a declarat un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că majorarea prețului la gaze a afectat în mod negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce electricitate.

Amintim, Enel este una dintre cele mai mari companii de energie verde din lume.

Deviza este că societățile care au beneficiat de creșterea prețurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.

De asemenea, Salvini l-a îndemnat pe Draghi să pregătească un pachet suplimentar de împrumuturi pentru a îndulci facturile la energie și pentru a ajuta companiile ale căror afaceri sunt afectate de o creșterea infecțiilor cu coronavirus.

I-am cerut lui Draghi să facă un efort extraordinar pentru a sprijini companiile și a le ajuta să facă față costurilor energiei„, a spus politicianul.

La începutul acestei săptămâniliderul Ligii Nordului a cerut o creștere a deficitului în valoare de cel puțin 30 de miliarde de euro.

Până acum, Roma a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro în total din iulie pentru a limita creșterea facturilor la energie electrică.

Toamna trecută, Spania a declarat că majorarea costurilor cu electricitatea avantajează în mod nedrept companiile energetice și a propus o recuperare a profiturilor, pentru ca apoi să revină asupra unora dintre măsurile decise inițial.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele