iancu psd anre

Iulian Iancu, PSD-istul etichetat ”omul Gazprom”, votat pe repede-înainte între șefii ANRE

Stefan Alexiu
Iancu, PSD

Poziția lăsată goală de către fratele lui Paul Stănescu la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) va fi ocupată de către un alt PSD-ist cu trecut controversat, acuzat la un moment dat de un coleg de partid că ar face jocurile Rusie.

 

Comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului au votat miercuri, 8 iunie, noul vicepreședinte al ANRE după demisia lui Alexandru Stănescu de la finalul lunii februarie. Deși pentru această funcție erau înscriși patru candidați (Iulian Iancu, Scarlat Iriza, Florian Muntean și Victorel Florin Rădoi), în comisie a fost chemat doar unul singur, și anume propunerea venită din partea PSD. Iulian Iancu a primit 27 de voturi „pentru” și 6 împotriva. În favoarea sa au votat chiar și ”justițiarii” parlamentari ai AUR.

Citește și Război în PSD: Marcel Ciolacu se opune intereselor Gazprom care vizează ANRE

Iancu a blocat Legea offshore timp de 4 ani

Dezbaterile au fost însă marcate de scandal după ce deputatul USR Cristina Prună a acuzat coaliția PSD-PNL-UDMR că a împiedicat-o constant în timpul dezbaterii în a-și expune poziția vizavi de Iancu și presupusele sale legături cu Rusia. Iancu a fost acuzat în ultimii ani de mai multe ori că ar fi apropiat de interesele Rusiei în materie de energie.

Prună a amintit că în 2018, Iulian Iancu a fost cel care a „împins prin Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților acea lege offshore care a blocat investițiile, s-a dovedit acea lege a fi un dezastru pentru proiect, iar gazele din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră au fost blocate până în 2022”.

Mai mult, „tot Iulian Iancu a fost promotorul faimoasei OUG 114 din 2018, care de asemenea a blocat investițiile în sectorul energetic, a făcut ca importurile de gaze rusești să crească de la 10% în 2017 la 25%-28% în zilele noastre, tocmai din cauza unor măsuri de plafonare a prețului la producător, de supraimpozitare a companiilor și astfel investițiile au fost blocate”, a mai adăugat Cristina Prună.

Vezi și Alexandru Stănescu a demisionat din conducerea ANRE

Mai mult, în 2019 președintele Klaus Iohannis refuza să îl numească pe Iancu în poziția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, afirmând atunci că ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Citeste si...  Ionuț Mișa, platforma petrolieră “parțial navă” și păcălirea ANAF de către Gabriel Comănescu

Momentul în care Klaus Iohannis respinge propunerea lui Iulian Iancu VIDEO Youtube / Presidency

Ciolacu îi ia apărarea lui Iancu
Conform unor surse politice citate de News.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi solicitat serviciilor secrete la mijlocul lunii martie un punct de vedere cu privire la numirea lui Iancu în conducerea ANRE. Câteva luni mai târziu însă, Ciolacu declară că îl susține pe Iancu pentru această funcție și că nu are știință că acesta ar fi lucrat sau lucrează pentru un stat străin.

”Iulian Iancu este propunerea PSD pentru un post de membru la ANRE, este susţinută de către mine pentru faptul că este un specialist în domeniu (…) Ce ştiu cu certitudine de sută la sută este că domnul Iulian Iancu este un specialist”, a declarat Ciolacu miercuri, 8 iunie.

Ce-l recomandă pe Iancu în funcție

Conform CV-ului, Iancu este licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, diplomă obținută în 1985. În 2001, acesta obține un doctorat în științe la Universitatea de Petrol și Gaze, iar în 2007 primește un nou titlu de doctorat, de data aceasta în științe economice, la „Universitatea Ovidiu Şincai”. Deși apare cu titlul de universitate, instituția la care face referire Iancu este de fapt Institutul Social-Democrat (ISD) Ovidiu Șincai, o organizație non-profit cu scop declarat de profesionalizare a clasei politice. Totodată, institutul este considerat a fi unul al PSD.

Între 1985 și 1998 Iancu a lucrat la Romgaz, unde din funcția de inginer stagiar a urcat până la cea de director. În 2000, social-democratul a fost numit președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar până în 2004 a fost și secretar de stat în Ministerul Industriei și Resurselor. În anul în care părăsește funcția, Iancu se înscrie în PSD și prinde primul său mandat de deputat.

Citeste si...  A început lupta în coaliție: Câciu vs. Cîțu

Cum a căpătat eticheta de „Omul Gazprom”

În 2012 numele lui Iulian Iancu era vehiculat pentru mai multe funcții de ministru, care în cele din urmă nu s-au mai concretizat, ca urmare a unor bănuieli că ar avea legături cu Gazprom. La acea dată presa scria că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale, bănuielile fiind alimentate și de faptul că numele lui Iancu apărea în telegramele Wikileaks, acolo unde era prezentat drept „omul Gazprom”. Într-o telegramă a Ambasadei SUA la București din 2008, Georgian Pop, membru PSD, spunea despre colegul său de partid că este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

De-a lungul anilor, social-democratul s-a luptat să scape de eticheta de om al rușilor, iar la începutul lui 2019 fostul lider PNL Ludovic Orban era forțat de către Tribunalul București să-i plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iancu după ce și el afirmase despre social-democrat că este „omul Gazprom”.

Iancu și Gabriel Comănescu, parteneri pentru gazele românești

Jurnaliștii de investigație de la RISE Project au prezentat în urmă cu doua săptămâni o adevărată caracatiță pe energie, mai precis pe gazele românești în care este prins Iancu, industriașul Comănescu, chiar și Ovidiu Marincea, șef pe comunicare la SRI.

Deputații PSD, PNL și AUR, alături de UDMR par însă nepăsători la șirul întreg de fapte care îi leagă și, cu siguranță, au făcut și încă fac rău României.

Citeste si...  PSD plătește difuzarea unor spoturi “Spune DA la Referendum”, deși Dăncilă a spus la Bruxelles că partidul nu va face campanie

Cu alte cuvinte, ”Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu „omul Gazprom”.

Magnatul Gabriel Comănescu, proprietarul Grupului Servicii Petroliere (GSP), contractor vechi al corporațiilor rusești și unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat.

Iulian Iancu, fost deputat PSD, catalogat drept „omul Gazprom”, chiar de către un coleg de partid. Aproape ajuns în fruntea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), după ce controversele au determinat PSD să ceară un aviz SRI pentru el.

Cei doi se conectează și în afaceri

Beneficiar economic major al Legii Offshore, Comănescu datorează zeci de milioane de euro la stat, dar primește credite guvernamentale de la Eximbank, garantate și prin contracte încheiate cu Lukoil. Legea îi interzice să ia contracte publice din cauza datoriilor la buget. Totuși o face, grație unui artificiu fiscal.

Politicile populiste ale lui Iancu au tergiversat timp de patru ani legea exploatării gazelor de sub Marea Neagră, în beneficiul importurilor rusești – reclamă specialiștii din domeniu. Mari companii americane s-au retras, iar Comănescu le-a preluat o parte din operațiuni. Iancu susține însă că a apărat interesele naționale”.

Mai multe aici: https://www.riseproject.ro/articol/calul-troian-din-independenta-noastra-energetica/


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *