Jandarmeria, după interventia brutală:”De ce să fie demisii? Este vorba de conceptul de violență legitimă a statului”

0

Reprezentanții Jandarmeriei explică intervențiile violente de la protestele de vineri seara, din Piața Victoriei, în urma cărora sute de oameni au necesitat îngrijiri medicale.

Peste 100.000 de mii de romanii nemultumiți de guvernarea PSD-ALDE au ieșit vineri în stradă. Protestul a fost inițiat de cei plecați în strainatate, carora li s-au alăturat români din toată țara.

Protestul a fost în  cea mai mare parte unul pașnic, însă au existat cațiva huligani care au aruncat cu diverse obiecte înspre jandarmi. În loc să izoleze acești instigatori, jandarmii au folosit toate dotările: lacrimogene, sprayuri cu piper, chiar și tunuri cu apă și pistoale de semnalizare. Ba chiar după lasarea serii jandarmii călare, însoțiți de caini, au intrat printre oameni.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române:

– Vreau să le mulțumesc cetățenilor care i-au aparat pe jandarmii batuți. Am văzut aseară protestatari care au făcut cordon în jurul lor și i-au protejat cu propriul corp. Au fost 455 de răniți.

– Printre persoanele rănite se numără și 55 de jandarmi.

– Jandarmii au avut tunuri de apă și alte mijloace. Intervenția noastră de la ora 15.00 a fost pe deplin justificată. S-a încercat blocarea circulației fără niciun motiv.

– Jandarmeria a primit aprobarea de la prefect, la ora 23.11, să se intervină în forța. Până la ora 02.00 au fost acțiuni de evacuare a pieței. Erau femei țși copii și pentru noi a reprezentat o prioritate să îi apărăm.

– Sunt 8 dosare penale.

– Au fost vehiculate ca s-au sustras de la jandarmi mai multe arme. A fost extrasă o singură armă de la colega noastră care a fost batută.

– Am vazut foarte multe titluri care insinuau ca jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Vă spun ca jandarmii nu își abandonează camarazii, sunt chiar dispuși să îi apere cu propria viață.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București:

– Au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale, valoare totală de 17.000 lei.

-Pe rețelele de socializare se anunță și pentru această seară proteste și există mesaje care îndeamnă la violență. Vreau ca oamenii să fie receptivi la ce transmitem noi.

– Există posibilitatea apariției persoanelor agresive, care să încerce deturnarea protestelor.

– Oamenii trebuie să se delimiteze de ei. Să lase spațiu de manevră colegilor mei.

– Evitati prezenta copiilor in piata.

– Toata actiunea noastra de aseara a fost supravegeata de un reprezentant al parchetului militar. Ne dorim ca lucrurile sa ramana intr-un registru civilizat.

– Au fost facute speculatii ca au fost folosite excesiv gaze lacrimogene. Interventia in forta este ultima solutie la care apelam. Am avut prezente in piata echipe de dialog, care au purtat discutii cu cei prezenti. In momentul in care s-au rupt cordoanele de jandarmi, s-au folosit astfel de materiale.

– Pentru ca nu s-a renuntat nici dupa folosirea gazelor lacrimogene, s-a intervenit in forta la ora 23.00.

– S-a intervenit gradual, pentru extragerea persoanelor violente din multime.

– Am avut situatii cand persoanele violente au lovit oamenii pasnici si i-au folosit ca scuturi in fata jandarmilor. Au fost grupuri foarte bine pregatite si organizate.

– Explicatia pentru aruncarea gazelor lacrimogene in multime In primele faze, oamenii obisnuiti nu ne-au creat spatiul necesar pentru a ajunge la persoanele violente. Daca erau mai receptivi si nu ar fi avut o atitutine ostila lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi.

– De ce s-a intervenit tarziu pentru a oprii huliganii, desi se stia ca vor veni la protest – Au existat schimburi de informatii, nu poti ingradi dreptul unei persoane de a participa la o activitate. Intervenitia in cadrul unei mase atat de mare este uneori imposibila. Este dificil sa extragi cu penseta un individ sau cativa indivizi dintre mii de oameni. Ne-am izbit de o reticenta a majoritatii oamenilor fata de interventia noastra.

– Violentele au inceput la ora 14.00. Noi nu am avut nicio perioada de liniste dupa acest moment. Fluxurile de persoane au tot crescut, iar incidentele au aparut in diverse locatii. Au fost tratate punctual, au fost folosite gaze lacrimogene, iar apoi s-a apelat la interventia in forta. Nu avea nimeni de suferit daca oamenii erau receptivi si paraseau locul.

– De ce s-a aruncat cu gaze si in zonele pasnice: S-a aruncat cu obiecte de mobilier stradal in permanenta, in toate zonele.

– De ce s-a intervenit asupra oamenilor cu mainile ridicate: Tot timpul au existat presiuni, s-a aruncat cu borduri, cu mobilier. Daca se fac somatii repetate si oamenii nu au ascultat, am intervenit in forta.

Citește și Ponta:Mă declar indignat de modul mizerabil şi criminal în care nişte români sunt trataţi de către Guvernul lor

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele