Jens Stoltenberg, NATO: „Trebuie să ne asigurăm că această criză sanitară nu provoacă o criză de securitate”

0
5202-de-cazuri-coronavirus
- Reclama -

NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) trebuie să evite situația în care criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor, pentru că ameninţările „nu au dispărut ca prin miracol”, a avertizat, astăzi,  secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de France Presse.

 

„Trebuie să ne asigurăm că această criză sanitară nu provoacă o criză de securitate”, a afirmat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă virtuale în ajunul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Alianţei.

„Pentru prima oară în istoria NATO, în 70 de ani, o reuniune a miniştrilor se va ţine prin videoconferinţă”, a subliniat el.

Subiectele de discutat sunt numeroase, căci Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre modul de a-şi continua misiunile în Afganistan şi în Irak după dezangajarea SUA, relatează Agerpres.

- Reclama -

NATO va trebui să-şi asume o parte din activităţile coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi va reduce la 12.000 numărul efectivelor sale în Afganistan, unde „situaţia rămâne delicată”, în pofida acordului semnat între talibani şi SUA, a explicat el.

„Avem în vedere luarea unor măsuri de prevenţie împotriva COVID-19, dar NATO continuă să funcţioneze, căci ameninţările nu au dispărut ca prin miracol. Rusia efectuează exerciţii militare şi patrulările noastre pentru supravegherea aeriană şi maritimă continua. (…) Am reprogramat şi redimensionat unele exerciţii, dar nu ne-am redus disponibilitatea operaţională. Cel mai bun răspuns la dezinformare şi propagandă sunt faptele „, a insistat Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să examineze în continuare cum să-şi coordoneze mai bine sprijinul şi asistenţa pentru ţările Organizaţiei în faţa pandemiei, a anunţat oficialul NATO, subliniind: „Capacităţile militare vin în sprijinul eforturilor civile. Ele ajută pentru controale la frontiere, pentru transportul mijloacelor medicale, pentru operaţiunile de dezinfecţie”.

„Aliaţii hotărăsc în mod individual mijloacele de care au nevoie şi solicită un ajutor din partea altor ţări prin Centrul de coordonare a răspunsului la crize umanitare al NATO”, a amintit Stoltenberg.

Astfel, Turcia a trimis miercuri ajutor medical Italiei şi Spaniei cu un avion-cargo militar. O cerere din partea Spaniei a primit răspuns din partea Republicii Cehe.

Reprezentantul NATO susține că Alianța trebuie să reflecteze cum să-şi utilizeze capacităţile într-un mod mai eficient şi mai rapid.

Întrebat despre sprijinul foarte mediatizat acordat de China şi Rusia, Stoltenberg a răspuns: „Revine fiecărei ţări să stabilească de ce fel de ajutor are nevoie. (…) Această criză este internaţională, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii”.

 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele