Jeremy Corbyn, șeful opoziției din Marea Britanie vrea: o ofertă credibilă pentru a ieşi şi una pentru a rămâne în UE

0

Şeful opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, declară că el va organiza un nou referendum privind Brexit dacă va ajunge la putere. Corbyn nu a spus însă care va fi opţiunea lui la acest vot.

„Vom da poporului ultimul cuvânt, cu alegerea între o ofertă credibilă pentru a ieşi şi una pentru a rămâne” în UE, a continuat el, fără să-şi exprime o opţiune sau alta.

„Mă angajez să duc la bun sfârşit ce va decide poporul, în calitate de prim-ministru laburist”, s-a mulţumit el să afirme.

„Suntem unicul partid din Regatul Unit care are încredere în cetăţenii britanici să ia o decizie”, a adăugat el.

Citește și Brexit sau No Brexit. Juncker și Boris Johnson nu au prezentat vreo propunere alternativă

Această declaraţie vine înaintea congresului anual al Partidului Laburist din acest weekend de la Brighton, unde o facțiune din partidul lui ar urma să facă presiuni pentru a susţine rămânerea în UE.

„A rămâne neutru faţă de Brexit este o abdicare ruşinoasă de la responsabilitate”, l-a criticat pe Twitter întâiul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, şefa partidului naționalist scoţian SNP, a doua forţă a opoziţiei în Parlamentul britanic, ostilă Brexit.

În ajun, Jo Swinson, șefa partidului pro-european Lib-Dem, a treia formațiune de opoziţie, a promis să „stopeze Brexit”, anulând invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a declanşat procesul de ieşire din UE.

Britanicii au votat Brexit cu 52% din voturi la un referendum în iunie 2016. Prim-ministrul conservator Theresa May a negociat cu Bruxellesul un acord de ieşire respins de Parlament. Succesorul ei, Boris Johnson, afirmă că se zbate să obţină de la UE un nou acord, fără a exclude o ieşire brutală pe 31 octombrie, chiar dacă Parlamentul a votat la începutul lui septembrie pentru o amânare cu trei luni a termenului.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele