Sorin Ionescu, comisar șef adjunct în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov, a raportat depistarea de jucării periculoase pentru copii, precum pistoale cu bile care reușeau să perforeze chiar și cartonul.
Precizările au fost făcute în cadrul ședinței Colegiului prefectural de marți:
„Am verificat anumite magazine din București care aveau sursă de aprovizionare depozitele din Ilfov, mă refer la Dragonul Roșu și la celelalte pe care le știți foarte bine (…) Un control deosebit pe care l-am făcut împreună cu toți comisarii mobilizați a fost în cadrul magazinului Obor, unde am constatat următoarele lucruri: faptul că erau aduse pe piață anumite jucării absolut periculoase și extrem de nocive pentru copii. Probabil o să vă gândiți la materialul din care aceste jucării au fost făcute. Da, este un aspect. Dar existau și alte aspecte care țineau de siguranță, și anume: anumite pistoale. (…) Noi am dus aceste jucării la laborator și ele nu corespundeau din punct de vedere al energiei cinetice. Mai direct, erau niște pistoale cu bile, care la momentul când erau folosite treceau prin carton. Adică, bilele respective erau foarte periculoase. Puteau să provoace leziuni în cazul în care erau folosite împotriva unei alte persoane”, a precizat el.
Citește și: Prof. univ. dr. Gheorghe Balint de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău – primul român care a primit FIEP International Cross of Honour on Physical Education
Sorin Ionescu a apreciat că astfel de jucării nu ar trebui să existe pe piață și a atras atenția asupra dificultăților pe care le prezintă depistarea lor după ce ajung să se fie distribuite și în alte județe.
Sorin Ionescu: „se retrage de pe piață o lună-două (…), firma se reinventează, se redenumește, vine un alt importator și o văd din nou pe piață”
„Eu, ca și comisar, pe baza unei suspiciuni, nu pot să aplic sancțiunea. De aceea, transmit jucăria unui laborator specializat. Primesc un raport clar: unde corespunde și unde nu corespunde această jucărie și în mod normal se procedează la retragerea de pe piață. Se retrage de pe piață o lună-două — acesta este procesul — firma se reinventează, se redenumește, vine un alt importator și o văd din nou pe piață. Este un proces pe care noi îl facem de un an de zile continuu. Acea jucărie nu ar trebui să intre în țară (…) pentru că după ce am distribuit-o în Dragonul Roșu, de unde se aprovizionează 30 de județe și pleacă peste tot, e foarte greu să o mai oprești”, a menționat el.
Sursă foto: www.digi24.ro