Judecătorii CCR vor pensii speciale, dar nu sunt de acord cu amânarea tuturor ratelor la bănci

Curtea a respins pe aceleași motive și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale

0

Judecătorii CCR nu se dezmint, ”joacă” în liga lor, chiar și după de au pierdut procesul intentat de Kovesi la CERO. Astăzi, CCR a declara neconstituțională legea, cu aspecte populiste, a triunghiului roșu, PSD, ProRomânia, ALDE, dar spune că pensiile speciale sunt constituționale.

 

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri legea adoptată luna trecută la inițiativa PSD, ALDE și Pro România și care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, fără niciun criteriu.

Potrivit acestora, legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său, pe motive extrinseci.

Curtea a respins pe aceleași motive și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale a celor ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de .

Actele normative au fost atacate la CCR de parlamentarii liberali care au explicat că cele două legi au fost adoptate fără dezbatere parlamentară reală și fără avize din partea comisiilor de specialitate ale Legislativului și din partea Consiliului Economic și Social și fără punctul de vedere al Guvernului. De asemenea, a subliniat atunci liderul deputaților PNL, Florin Roman, celor două inițiative le lipsește și impactul socio-economic, juridic și bugetar.

Ciolacu: Vom trece prin Parlament o lege referitoare la amânarea ratelor până la finele lui septembrie, fără dobânzi la dobânzi

”În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au “uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou romanilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS. În forma propusă, cele doua proiecte nu sunt doar neserioase, ci și amatoriste și populiste”, a declarat Florin Roman pe 6 aprilie.

Legea privind suspendarea ratelor la credite a fost adoptată cu 214 voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” (PNL) și 26 de abțineri (USR).

De asemenea, legea privind suspendarea plății utilităților și a contribuțiilor sociale a fost adoptată cu 243 de voturi ”pentru”, 81 de voturi ”împotrivă” (PNL) și 3 abțineri.

Deși Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor la credite pentru acele persoane ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei, PSD, ALDE și Pro România au venit cu propria lege în Parlament. Spre deosebire de OUG-ul guvernului, legea social-democraților dă posibilitatea tuturor, persoane fizice sau firme, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză, să își amâne cu nouă luni plata ratelor la credite.

Judecătorii CCR, oameni cu pensii speciale

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu exceția celor cin Armată și Ministerul de Interne.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi pe motive de procedură, judecătorii nemaidezbătând fondul legii.

Cu alte cuvinte, toate pensiile speciale rămân în vigoare.

Avocatul Poporului Renate Weber explica, la sfârşitul lunii ianuarie,  ce anume consideră neconstituţional în legea care elimină pensiile speciale.

”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”, spunea Weber.

Avocatul Poporului mai preciza că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituţional şi care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora”.

”Or, există iarăşi o prevedere constituţională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputaţi care au atras atenţia că prin această lege se încalcă decizii ale CCR şi totuşi au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim şi să pretindem că-l construim cu toţii împreună şi în acelaşi timp pur şi simplu să încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, afirma Weber.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele