Judecătorii, critici puternice la adresa lui Toader cu privire la OUG pe legile justiției: „Prevederi din OUG au fost deja declarate neconstituționale”

Gubandru Iulia

Ministerul Justiţiei a trimis vineri la CSM, pentru aviz consultativ, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. Principalele modificări vizează amânarea reducerii la 20 de ani a vechimii necesare pentru pensionare, reintroducerea ministrului Justiţiei ca titular al acţiunii disciplinare şi modificarea răspunderii magistraţilor. Proiectul este criticat deja de judecători, care îşi văd anulate speranţele de reducere a vârstei de pensionare.

Primele critici vin de la judecătoarea Adina Ghiţă, de la Tribunalul Bucureşti. Acesta atrage atenția că unele prevederi incluse în proiectul de OUG au fost deja declarate neconstituţionale.

„Ministrul Justiției a declanșat un imens scandal cu drafturile sale de la început de mandat pe legile justitiei, initial in power point și apoi prin propunerea ca Inspecția Judiciara sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei.

La vremea respectiva Parlamentul a intervenit cu o comisie de lucru care a formulat trei propuneri de legi coerente și diferite de ale Ministrului Justiției. Procedând in acest fel, tot scandalul public creat de propunerile MJ s-a răsfrânt către Parlament, care a preluat astfel o uriașă incarcatura emoțională negativă de pe umerii ministrului care o declanșase.

Acum, la intrarea in vigoare a ultimei legi din pachet, se pare ca Parlamentul nu prea a știut ce a făcut. Nici el, nici Curtea Constituțională a Romaniei și nici CSM sau asociațiile profesionale care au formulat unele propuneri.

Domnul ministru știe mult mai bine decât participanții la lucrări, astfel ca a găsit necesar sa inițieze nu una, ci doua ordonanțe de urgentă care sa schimbe cele trei legi. Și care, pe alocuri, conțin dispoziții deja constatate neconstituționale.

Cred ca încep sa regret toate acele zile lungi de dezbateri ce au irosit timpul atâtor deputați, senatori, profesori, magistrati …. care, iată, nu prea s-au descurcat și au făcut o treaba îndoielnică și ce necesita multe peticeli.

Citeste si...  Judecătorii nu doresc intervenții părtinitoare ale politicienilor asupra protocoalelor secrete

Sau, cine știe, poate domnia sa a apreciat ca este cazul de sfârșit de mandat și s-a gândit sa-l încheie tot cu legile justitiei.

Oricum ar fi, aceasta inițiativa este pe atât de inoportuna pe cât apar de neconstituționale unele propuneri”, scrie judecătoarea Adina Ghiţă pe Facebook.

Critici pentru ministrul Justiţiei vin şi din partea judecătoarei Adina Daria Lupea. Aceasta remarcă faptul că Guvernul le face un cadou exact magistraţilor care au criticat cel mai vehement modificarea legilor justiţiei.

„Avem un Guvern foarte vizionar, mai ceva ca mama Omida. Din proiectul de OUG care circula intre noi reiese ca prevederea cu pensionarea anticipata la 20 de ani se amana pana la 31 decembrie 2022. Adica fix cand eu si multi altii vom avea fix sau peste 25 de ani. Beneficiarii pensiei anticipate vor fi, ironic, tocmai tinerii magistrati care nu s-au sfiit sa critice orice propunere de modificare a legilor justitiei, inclusiv de pe scarile CAB. Bravos! Sa fim noi sanatosi! Noapte buna!”, scrie judecătoarea pe Facebook.

Citește și Europarlamentarul Cătălin Ivan a lansat un nou partid Alternativa pentru Demnitatea Naţională (ADN)

De Vlad Mitu


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *