Sfaturi despre cum să conduci în siguranță pe ploaie

0
cum conduci pe ploaie informateca.ro
cum conduci pe ploaie

Vara este un anotimp ploios. Așa că, dacă pleci în vacanță în această vara este indicat să ții cont de câteva sfaturi despre cum să conduci în siguranță pe ploaie.

 

Întreținerea corespunzătoare a mașinii și creșterea distanței de siguranță previn coliziunile și îmbunătățesc vizibilitatea. În plus, evitarea acestora și condusul prudent reduc riscul acvaplanării. Dar sunt mai multe lucruri de reținut …

Primul și cel mai important lucru este să ai mașina într-o  stare bună: frâne, anvelope (banda de rulare și presiune), suspensii, lumini etc.

Pe  lângă acestea mai există puncte pe care nu le poți trece cu vederea, cum ar fi lamelele ștergătorului de parbriz, ventilația și starea parbrizului.

Nu uita să verifici în mod regulat starea lamelelor ștergătorului de parbriz. Temperaturile ridicate de pe timpul verii le poate afecta mult.

Lamelele în stare proastă reduc vizibilitatea și pot zgâria parbrizul. De asemenea, este indicat să le cureți cu apă și săpun pentru a le îmbunătăți funcționarea, deoarece tind să acumuleze praf, murdărie, reziduuri de săpun și ulei de pe drum.

Funcționarea corectă a sistemului de ventilație a vehiculului este, de asemenea, importantă, deoarece odată cu umiditatea parbrizului se abureste ușor și modul de a evita acest lucru este prin dezaburire.

Când pornește funcția de dezaburire un jet puternic de aer este direcționat către interiorul parbrizului. În plus, este de asemenea indicat să cureți parbrizul atât în interior, cât și în exterior.

Odată ce ai pregătit mașina și te-ai urcat la volan, îmbunătățirea siguranței în timp ce conduci pe ploaie îți revine. Când vremea este rea, trebuie să fii conștient de factorii de risc. Și de aceea este indicat să urmezi aceste sfaturi:

  • Redu viteza. Aderența este mai mică, de aceea viteza trebuie să fie și mai mică pentru a evita alunecarea. Distanța de frânare crește considerabil pe carosabilul umed, iar limita de virare este mult mai mică.
  • Condu încet. Frânarea, accelerația sau mișcarea bruscă volanului pot cauza pierderea controlului asupra vehiculului. Dacă manevrele se efectuează treptat, restul șoferilor vor avea mai mult timp să reacționeze.
  • Mărești distanța de siguranță. Când conduci aproape de vehiculul din față, poți intra în coliziune cu acesta în caz de frânare, dar, în plus, vizibilitatea va fi mult redusă de apa murdară împroșcată.
  • Pornește luminile de întâlnire și, dacă vizibilitatea este foarte scăzută, și luminile de ceață spate. Trebuie să faci tot posibilul pentru a fi văzut, semnalizează cu mult timp în avans folosind semnalizatoarele și frânarea la timp pentru a avertiza vehiculul care circulă în spate.
  • Evită bălțile și urmează traseul mașinii din fața dvs., deoarece acea zonă a drumului are mai puțină apă. Când observi o baltă, încearcă să o eviți sau, în orice caz, reduce și mai mult viteza pentru a evita hidroplanarea. Aceasta este un efect care apare atunci când banda de rulare a anvelopelor nu este capabilă să evacueze complet apa din cauza saturației, ceea ce produce o pierdere de contact cu asfaltul și face ca anvelopa să alunece.

Nu trebuie să frânezi brusc, ci doar să încetinești și, dacă apare hidroplanarea, menține direcția fermă până când simți că anvelopele ating din nou asfaltul.

  • Nu călca marcajul alb. Marcajele rutiere orizontale au o aderență mai mică decât asfaltul, din acest motiv este necesar să se evite călcarea acestor dungi și, mai presus de toate, să nu aștepți să frânezi când vehiculul este deja pe o trece de pieton.
  • Ai grijă la bălțile de apă, deoarece există riscul de a suferi de „acvaplanare”. În acest caz, ține volanul ferm, nu accelera și nu atinge frâna.
  • Nu ar trebui niciodată să riști și să conduci cu viteză, nici măcar dacă ai o mașină off-road. În caz că rămâi blocat, sună la serviciul de urgență, oferă informații despre locația ta și așteaptă instrucțiuni.

Și, dacă ești surprins de o inundație, abandonează vehiculul. Trebuie să te gândești în primul rând la viața ta, nu vehiculul.

De asemenea, dacă suferi un accident, te sfătuim să suni la o firmă de constatare daune auto.

Reprezentanții unei astfel de firme vor vei la fața locului în scurt timp pentru a constata daunele.

Mai exact, îți recomandăm să iei legătura cu cei de la  Constatari24h.ro. Reprezentanții acestei firme de constatări daune auto se vor ocupa de tot procesul.

Tu nu va trebui să mergi la firma de asigurări pentru constatarea daunei. Aceștia se vor ocupa de tot ceea ce trebuie, într-un timp cât mai scurt posibil. Drum bun îți dorim!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele