Judecătorul cu mandatul depășit rămâne la CCR: “Legea nu se aplică retroactiv” spune Dorneanu

0
- Reclama -

Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu rămâne în funcție până în 2019, când îi expiră mandatul în curs, de 9 ani, chiar dacă acesta depășește limita constituțională, confirmată chiar de CCR, prin cumularea cu restul de mandat ocupat până în 2010. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat, că legea modificată după decizia CCR care a statuat că mandatul nu poate depăși 9 ani nu se aplică retroactiv, în consecință Lăzăroiu rămâne la Curte până în 2019.

„O interpretare apărută în presă, conform căreia domnul Lăzoriu ar pierde mandatul, presupunea aplicarea retroactivă a legii promulgate recent de președinte. Legea nu se aplică retroactiv, prin urmare omul ramâne cu mandatul pe care l-a dobândit în condițiile legii la vremea respectivă. Articolul 68 alineatul 3 în baza căruia domnului Lăzăroiu i s-a acordat mandatul de 9 ani nu a fost atunci contestat pe motiv de neconstituționalitate, în concluzie articolul 68 alineatul 3 beneficia atunci de prezumția de constituționalitate, iar mandatul domnului Lăzăroiu este valid și expiră în 2019”, a declarat Valer Dorneanu.

Citește și Cătălin Ivan: Dragnea îşi doreşte această OUG, Dăncilă nu va avea nici o ezitare iar Vâlcov este direct implicat

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele