Juncker: Avem unele divergențe cu România privind statul de drept/ Sunt convins că România va intra în Schengen până la finalul mandatului acestei Comisii Europene

0

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri la finalul întâlnirii de la Bruxelles cu guvernul Dăncilă că miniștrii români sunt foarte bine pregătiți pentru preluarea președinției rotative a UE de la 1 ianuarie. Juncker a spus că ”mai există unele divergențe între Comisia Europeană și România în privința statului de drept, dar asta ține de relația bilaterală, nu privește președinția rotativă a UE”.

”Rămân convins că înainte de finalul mandatului acestei Comisii Europene (jumătatea anului 2019 – n.red.) vom fi primit România ca membru Schengen. Mai sunt eforturi de depus, dar vom obține acest rezultat”, a mai spus șeful Comisiei Europene într-o conferință de presă comună  cum premierul Viorica Dăncilă și comisarul european Corina Crețu.

Întrebat despre intenția României de a contesta raportul MCV, Jean Claude Juncker a spus că ”intenția mea e ca România să devină membru al spațiului Schengen. Am lucrat de ambele părți pentru a îmbunătăți pregătirea României la spațiul Schengen și nu aș vrea să îmi închei mandatul fără ca România să devină membru dar mai sunt eforturi de făcut. Aș vrea ca România să aducă bunul simț românesc în procesul european”.

Și premierul Viorica Dăncilă a vorbit în conferința de presă despre președinția UE: ”Am vorbit despre cooperarea între guvernul României și comisia Europeană, dar am prezentat și prioritățile președinției rotative începând de la 1 ianuarie 2019. Am reiterat faptul că România își dorește o președinție ambițioasă dar și realistă. A avea măcar acord politic pe cadrul financiar multianual. Realistă, pentru că știm că România va avea rol de mediator, deci trebuie să obținem un consens pe dosare importante. Așteptăm cu mare nerăbdare prezența Colegiului comisarilor la București pentru a putea discuta mult mai aplicat pe fiecare dosar”.

Comisarul Corina Crețu a urat ”mult noroc” guvernului României și a spus că ”noi toți ne-am mobilizat la toate nivelurile să susținem autoritățile române în asigurarea succesului președinției rotative”.

Citește și CCR: Este neconstituțională prevederea adoptată de PSD-ALDE cu dedicație pentru UDMR la legea privind combaterea spălării banilor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele