Jurnal de știri pozitive în vremea COVID19: Companii, vedete și biserici luptă împotriva pandemiei

Valentina Constantin

Dincolo de „distanțarea socială”, de excesul de zel al polițiștilor care pândesc bătrânii să nu încalce legea, dincolo de demisii, de armată sau Arafat există și fapte bune. Există și oameni cărora le pasă, fie pentru a-și face imagine sau pur și simplu au posibilitatea și dorința de a face bine, se întâmplă și fapte bune care trebuie spuse. 

România solidară. Mediul de afaceri se implică în lupta împotriva COVID 19

  • UiPath pune la dispoziţia spitalelor licenţe gratuite şi suport tehnic end-to-end pentru a putea folosi platforma de RPA UiPath în activităţile lor de zi cu zi, dar şi acces la automatizări deja create. De asemenea, oferta este extinsă şi către acele instituţii şi organizaţii din sectorul public care gestionează efectele crizei provocate de răspândirea pandemiei de coronavirus.
  • Free Now (Clever) susţine personalul medical care luptă împotriva coronavirusului şi personalul din instituţiile implicate în organizarea şi gestionarea stării de urgenţă, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor din Universitatea Politehnica Bucureşti. Compania a creat o secţiune dedicată acestor eroi din spitale în aplicaţia de taxi şi ridesharing Free Now, prin care pot comanda curse şi se pot deplasa gratuit de la şi către locul de muncă în perioada stării de urgenţă, în baza legitimaţiei de serviciu.
  • Mega Image donează 160.000 de lei, echivalentul a 240.000 euro, către Crucea Roșie, pentru achiziția suplimentară de monitoare șo ventilatoare medicale, precum și a altor echipamente medicale necesare. De asemenea, alocă linia telefonică Sună Mega! pentru a facilita accesul la cumpărături livrate gratuit la domiciliu persoanelor cu vârste de peste 65 de ani și celor cu dizabilitat
  • Aqua Carpatică donează apă spitalelor în care sunt internați bolnavii de coronavirus(București, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Craiova, Constanța și Iași), dar și pentru secția de oncopediatrie a spitalului Marie Curie din București. De asemenea, a donat spitalelor 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși pentru personalul medical.
  • Banca Transilvania oferă 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție ce vor ajunge la spitalele din prima linie.
  • Mastercard sprijina achiziționarea de echipamente speciale pentru prevenție și tratare, prin donația a 100.000 de euro.
  • BRD – Groupe Société Générale continuă acțiunile de sprijin, prin donarea sumei de 1,7 milioane lei pentru sectorul medical și a sumei de 300.000 de lei pentru sectorul cultural independent.
  • Avon România donează 1,7 tone de produse de igienă (săpunuri lichide și geluri de duș cu formulă identică) pentru centrele de carantină din București. Compania contribuie și cu o donație în bani pentru achiziția testelor de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.
  • Grupul Purcari donează 500.000 de RON către un fond adresat exclusiv combaterii epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova și România. Compania va raporta comunității toate proiectele individuale care urmează să fie finanțate din acest fond, de la achiziții de ventilatoare pentru plămâni, la suport pentru personalul medical și ajutarea bătrânilor rămași în izolare acasă.
  • Banca Comercială Română donează 2,5 milioane de lei pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19. Banii sunt deja direcționați către spitalele locale, comunitățile și ONG-urile implicate în procurarea și colectarea materialelor sanitare, sprijinul persoanelor vulnerabile – în speciale cele în vârstă și fără ajutor – în educația privind prevenția și protejarea oamenilor, dar și către eforturile de a asigura învățământ de la distanță.
  • UniCredit Bank donează 120.000 euro către Asociația Zi de Bine pentru achiziția a două aparate de ventilație mecanică de înalta performanță și pentru acoperirea altor nevoi medical
  • Monsson Trading, furnizor și trader de electricitate si gaze naturale, donează spitalelor constănțene două ventilatoare și un sistem de detecție rapidă a COVID-19, în valoare totală de 140.000 euro
  • JYSK România va dona produse proprii spitalelor care tratează pacienți diagnosticați cu virusul COVID-19. Compania a creat un fond de urgență 000 de leidestinat spitalelor care au nevoie de produse precum plapumi, perne sau lenjerii de pat
  • Spitalele vor primi din partea Carrefour România alimentele necesare unei alimentații adecvate, conform solicitărilor primite de la unitatiile sanitare menționate anterior. În acest moment pe listă sunt următoarele spitale: Spitalul clinic de boli infecțioase Constanța, Spitalul clinic de boli infecțioase și pneumoftizologice Victor Babeș Craiova și Spitalul clinic de boli infecțioase Victor Babeș Timișoara
  • Enel România, prin companiile sale de furnizare și distribuție a energiei electrice, donează 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea Institutului Național de Boli Infecțioase –prof. Dr. Matei Bals.
  • Rompetrol – KMG International donează carburant pentru transportul medical de urgența și finanțiază cercetarea și achizitionarea de echipament, kituri de testare si materiale necesarepentru unitațile medicale din comunitățile în care își desfașoară activitatea. Astfel, prin Fundația pentru SMURD, compania sprijină sistemul medical cu 2500 teste PCR (SuperScript III Platinum One-Step qRT-PCR) care vor susține activitatea laboratorului național de referință din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, dar și cu reactivii necesari pentru dezvoltarea metodei de identificare a tipului de virus COVID-19 din țara noastră.
Citeste si...  Rompetrol, sistemele IT și-au revenit după atacul cibernetic

PROFI s-a alăturat luptei împotriva COVID 19, donând 1 000 000 lei pentru dotarea secțiilor ATI. De asemenea, compania Cotnari a donat 50.000 de lei Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie. Și Grupul TeraPlast donează 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi. Grupul NEPI Rockcastle, Continental, Romgaz, Transavia, SmartBill, Mrini Eye Hospital din Constanța, Aegon, Grupul Agricola, Gamma Construct, Magnolia Residence, Bilstein, Tehnolemn, Compa SA și multe alte companii s-au alăturat luptei împotriva COVID-19.

ONG-urile strâng bani pentru lupta împotriva răspândirii COVID19 și pentru echipamente medicale

  • Asociația ZI de BINE va derula pentru o perioada nedefinită campania #scutpentruspitale.Toate fondurile strânse de asociație vor fi direcționate către spitale din Petroșani, Sinaia, Rădăuți, Craiova, Buzău, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Câmpulung și București, sub formă materialelor de care au nevoie pentru a lupta în siguranță împotriva virusului.
  • Asociaţia ”Dăruieşte viaţă”, care construieşte primul spital din donaţii în Bucureşti, a anunţat că oferă toate donaţiile pe care le strânge începând din 11 martie pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
  • Salvați Copiii începe echiparea urgentă a Maternității Bucur, devenită unitate medicală specială pentru cazurile de Covid-19 și donează 100.000 de euro pentru dotarea și reorganizarea Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București – secția pediatrie (INSMC) cu materiale și instrumente sanitare indispensabile unei intervenții eficiente.
  • Crucea Roșie Română lansează campania națională de strângere de fonduri “România salvează România”în cadrul căreia se pot dona 2 euro prin numărul special de SMS 8827. Donațiile colectate vor fi utilizate pentru dotarea unităților sanitare de pe întreg teritoriul României cu aparatură medicală și materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19; ajutor cu materiale de protecție pentru personalul angajat din instituțiile care asigura permanentă în cadrul instituțiilor din subordinea MAI, MAPN, MS; ajutor cu pachete alimentare și pachete igienice pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale; ajutor pentru centrele de carantină din țară, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale
  • Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) donează suma de 100.000 RON pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă.
  • Comunitatea Declic a anunţat că donează suma de 38.175 de euro (184.729 lei) pentru cumpărarea de echipamente de protecţie pentru personalul medical, aparate de ventilaţie şi măşti de oxigen, în contextul pandemiei de coronavirus.
  • Fundația CON-A a anunțat că va cumpăra o linie de analize pentru virusul SARS-CoV-2 și să o doneze Spitalului Județean Sibiu.
  • Fundația H&M donează 500.000 de dolari Fondului de solidaritate pentru răspunsul la COVID-19 pentru Organizația Mondială a Sănătății, lansat vineri de Fundația Națiunilor Unite.
  • Asociația “Dăruiește Aripi” din Constanța a achiziționat pentru spitalul de boli infecțioase din Constanța necesarul de echipamente pentru medici, dar și pentru pacienți

Și bisericile fac donații – Biserica vine în ajutor cu spații pentru carantină și alimente

  • Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu Protopopiatul Piatra Neamț, va dona trei monitoare multiparametru C50 pentru desfășurarea actelor medicale în condiții optime. Alte trei aparate necesare monitorizării funcțiilor vitale vor urma să fie achiziționate din donațiile oferite pe platforma fiideajutor.ro.
  • Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului, prin cele patru cantine sociale pe care le are va oferi în mod gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstince și bolnave, aflate în autoizolare.
    De asemenea, Arhiepiscopia va pune la dispoziție autorităților publice, pentru cazarea persoanelor în carantină, Centrul Misionar Social ”Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cu o capacitate de 70 de locuri, iar la nevoie spațiile de cazare de la Mânăstirea Parva (Jud. Bistrița-Năsăud) – 200 de locuri și Mănăstirea Piatra Craiului (Jud. Cluj) – 70 de locuri.
  • Peste 100.000 de euro s-au strâns din donații la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Banii vor fi folosiţi pentru achiziționarea unui aparat de testare a COVID -19. Printre donatori se află Episcopia Hușilor, care a virat în contul asociației spitalului vasluian suma de 20.000 de euro.
Citeste si...  Miercuri, 15 noiembrie 2017, începe Postul Crăciunului

De asemenea, mai multe vedete și sportivi au donat pentru cumpărarea de echipamente medicale destinate combaterii coronaviruslui. Astfel, Mihaela Buzărnescu, Simona Halep, Gigi Becali, Andra, Melania Medeleanu, Delia sau Andreea Marin s-au implicat în această luptă.

Și românii simpli arată în aceste momente exact lucrul pe care îl cer politicienii în discursurilor lor: solidaritatea! Românii se implică, nu rămân nepăsători, fac donații pe facebook sau transmit mesaje pozitive, sunt unii alături de alții.

Coronavirus este un virus pervers care nu ține cont de etnie, culoare, valori sau avere. Pe noi, românii, nu ne sperie moartea, dar gândul de a fi internați, noi sau cei dragi, într-un spital din țara ar trebui să ne facă conștienți, să ne facă responsabili.

P.S.

Aveți grijă de bunici, pentru că și ei, de multe ori, au fost părinții noștri!

Citește și Coronavirus. Politicienii se spală pe mâini, populația pe creier

 

 

 

 

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *