Kabul: 5 rachete au fost trase spre aeroport

Fuga studenților progresiști din Afganistan

0
afganistan aeroport kabul

Aeroportul din Kabul a fost ținta unui nou atac, luni dimineața. Nu mai puțin de cinci rachete au fost trase la primele ore ale dimineții spre aeroportul internațional Hamid Karzai, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

 

Atacul are loc cu mai puțin de 48 de ore înainte ca Statele Unite ale Americii să încheie retragerea trupelor din Afganistan.

Sistemul de apărare antirachetă, conceput pentru protejarea trupelor terestre și instalat la aeroport, ar fi interceptat rachetele, au mai precizat sursele citate.

Vezi și Rezistența afgană s-a regrupat. Talibanii vor să intre pe aeroportul din Kabul pe 31 august

Potrivit jurnaliștilor AFP din Kabul, citați de The Guardian, zgomotul rachetelor care au zburat deasupra capitalei afgane s-a putut auzi, luni, la primele ore ale dimineții. Un oficial de securitate care a lucrat în administrația răsturnată de talibani pe 15 august a precizat că rachetele au fost lansate dintr-un vehicul din nordul Kabulului.

Nu există deocamdată informaţii despre posibile victime sau daune.

Potrivit unor rezidenți locali, nori de fum au fost văzuți ridicându-se deasupra clădirilor din nordul Kabulului, acolo unde se află și Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

Fuga studenților progresiști din Afganistan

Sute de studenți, rudele acestora, dar și profesori ai Universității Americane din Afganistan sunt, în acest moment, blocați în Kabul, după suspendarea operațiunilor de evacuare a populației civile din Afganistan. Până marți, 31 august – termenul-limită pentru evacuarea din Afganistan – SUA se va concentra exclusiv pe evacuarea propriilor militari din zonă.

Militarii SUA dăduseră deja talibanilor aflați la intrarea în aeroport o listă cu numele și datele de identificare ale celor aproximativ 600 de studenți, profesori și membri ai familiilor lor.

„Ne-au spus: v-am dat numele voastre talibanilor. Suntem îngroziți, nu mai e niciun fel de evacuare și nicio posibilitate de a scăpa”, a declarat un student afgan în vârstă de 24 de ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele