Klaus Iohannis amână decizia de înaintare în grad a colonelului Paraschiv

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să amâne înaintarea în grad a colonelului Dumitru Paraschiv până când organele judiciare vor emite un punct de vedere final cu privire la violențele de la protestele din 10 august.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a transmis președintelui Klaus Iohannis, luni, o propunere de înaintare în grad a colonelului Dumitru Paraschiv, comandant al brigăzii speciale de intervenţie ”Vlad Ţepeş”, supranumit ”dirijorul în alb” după protestele din 10 august.

Într-un comunicat, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis decis, însă, să amâne luarea unei decizii cu privire la înaintarea în grad a acestuia, până după ce organele judiciare vor emite un punct de vedere cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei din 10 august.

Acordarea gradului de general, respectiv a gradului profesional de chestor de poliție, conform Deciziei Curții Constituționale nr. 1222 din 12.11.2008, reprezintă o atribuție exclusivă a Președintelui României, iar nu o obligație, astfel că șeful statului are posibilitatea de a aprecia dacă acordă sau nu gradul de general, respectiv gradul profesional de chestor de poliție.

Potrivit Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunerile privind acordarea gradului de general se aprobă de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română și alte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliu referitoare la acordarea gradului de general de brigadă colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin Răzvan să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române”, se arată în comunicat.

Ministrul Dan a propus avansarea colonelului Paraschiv la gradul de general de brigadă cu o stea, deoarece a dat dovadă de ”un înalt profesionalism, responsabilitate și devotament în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Într-un comunicat, Administrația Prezidențială mai precizează faptul că ministrul Carmen Dan își asumă responsabilitatea privind integritatea morală și profesională a ofițerului propus.

În data de 15 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a transmis președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de acordare a gradului de general de brigadă cu o stea colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan.

Ministrul Afacerilor Interne își fundamentează propunerea pe faptul că ofițerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate și devotament în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a transmis că au fost efectuate verificările necesare, de securitate și de legalitate, și își asumă responsabilitatea privind integritatea morală și profesională a ofițerului propus.”, se arată în comunicat.

Citește și CSM îi dă dreptate lui Augustin Lazăr și îl contrazice pe Toader în legătură cu dosarul de candidatură şi clasarea vizându-l pe Iohannis!

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele