Kovesi: “Din cauza investigațiilor noastre, presiunea asupra instiutuției noastre a crescut”

0

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat că schimbarea mentalităţilor este dificilă şi că ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România din perspectiva luptei anticorupţie. Sefa DNA a discutat cu ziariștii de la The New York Times în legătură cu situaţia politică de la Bucureşti, evitând orice comentariu pe tema deciziei CCR cu privire la revocarea sa.

Declaraţia sa apare într-un articol care are ca temă eforturile politicienilor din România de a o îndepărta pe şefa procurorilor anticorupţie invocând conspiraţiile “statului paralel”. Articolul analizează mitingul PSD, discursurile politicienilor și demersurile acestora în vederea îndepărtării lui Kovesi de la șefia DNA.

În fiecare an de când Kovesi a deveit procuror-şef al DNA, aproape 1200 de persoane au fost puse sub acuzare pentru corupţie şi 1000 au fost condamnate. Printre aceştia 14 miniştri, 39 de miniştri adjuncţi, 14 senatori şi un mebru al Parlamentului European, scriu jurnaliştii TNYT.

“Doamna Kovesi, care rămâne în funcţie în timp ce preşedintele deliberează cu privire la viitorul ei, nu a comentat în mod direct decizia Curţii Constituţionale. Dar într-un interviu acordat la sediul Direcţiei, în aceeaşi clădire care a servit drept cartier general al Armatei Române în timpul celui de-al doilea război mondial, ea şi-a apărat instituţia”, scriu jurnaliştii de la The New York Times.

“Schimbarea mentalităţilor este dificilă”, a declarat ea, adăugând: “Ultimii ciinci ani au însemnat foarte mult pentru România”.

Ziariştii de la The New York Times mai afirmă că stilul ambiţios şi ferm al şefei DNA i-a adus mulţi duşmani din spectrul politic. Cu cât presiunea din partea lui Liviu Dragnea a crescut, ea a reacţionat şi mai agresiv, notează jurnaliştii.

“Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnnărilor, în ultimul an şi jumătate, presiunea asupra instituţiei noastre  cu siguranţă a crescut”, a mai declarat Kovesi, adăugând: “Dacă independenţa procurorilor dispare – aşa cum arată lucrurile acum – munca nu devine mai dificilă. Devine imposibilă”.

Citește și Kovesi a cerut ca jurnaliștii de la Antena3 să-i plătească daunele morale stabilite de instanță

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele