Kovesi și Predoiu nu sunt de acord cu pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Vezi cine sunt senatorii PSD-PNL-UDMR iubitori de penali

0
- Reclama -

După ce un grup de senatori pro-penali din PSD, PNL și UDMR au trecut deja prin Senatul României legea prin care abuzul în serviciu devine infracțiune abia după 250.000 de lei, fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi a venit cu clarificări. La fel, ministrul Justiției, Cătalin Predoiu a reacționat negativ față de această propunere legislativă trecută deja de Senat.

 

Șefa Parchetulul European, Laura Codruța Kovesi este de părere că impunerea unui prag de 50 de mii de euro (250.000 lei) pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune reprezintă o ”intenție de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție”.

Laura Codruța Kovesi declară: ”EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

- Reclama -

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”.

Citește și UPDATE! Proiectul care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de pușcărie ”noaptea ca hoții”, votat de coaliția PSD-PNL-UDMR

Predoiu vede un prag de 9000 de lei

Ministerul Predoiu a precizat că, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu, va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

Ministerul Justiției a precizat că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Drept urmare, „pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, a precizat ministerul.

Pragul de 250.000 de lei este aproape identic cu pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu în 2017, care a dus la cele mai mari proteste de stradă din ultimele decenii.

Cine sunt senatorii PSD-PNL-UDMR iubitori de penali

Cristian-Augustin NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ (PNL)

Laura Moagher (PSD)

Claudia-Mihaela Banu (PNL)

Robert Cazanciuc (PSD)

Ionel Cristescu (PSD)

Károly Zsolt CSÁSZÁR (UDMR)

Daniel Fenechiu (PNL)

Patricia Moș (PNL)

Ion Rujan (PSD)

Marius Toanchină (PSD)

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele