Lacul Techirghiol, amenințat de secetă

0
Secetă prelungită, apele lacului Techirghiol s-au retras

Lacul Techirghiol este amenințat de seceta prelungită din ultimii ani dar și de lipsa sistemelor de irigații apropiate din care se alimenta. Nivelul apei a scăzut deja cu peste un metru, iar specialiștii atrag atenţia că va creşte concentraţia de sare.

 

Deocamdată fauna și flora nu sunt amenințate. Seceta este și benefică pentru lac din moment ce nămolul nu mai poate fi recoltat cu ușurință. Ambarcațiunile cu care se strânge nămolul, care ajunge apoi în sălile de recuperare medicală, nu mai pot face legătura între apă și pontoane.

Secetă prelungită, apele lacului Techirghiol s-au retras

Malul lacului Techirghiol este acoperit de nămol uscat iar vechile pontoane de lemn ai ieşit la suprafaţă. Apele s-au retras din cauza secetei prelungite.

Nămolul de epurare, prietenos cu mediul şi benefic pentru sol

Lacul nu a mai avut un nivel atât de scăzut din anii 70. Atunci problema s-a rezolvat după ce au pornit sisteme de irigaţii în zonă iar apa scursă a ajuns în lac. Nivelul de salinitate este atent monitorizat pentru a nu afecta flora și fauna care contribuie la formarea nămolului.

Techirghiol este cel mai mare lac sărat din România, cunoscut în toată lumea pentru nămolul cu efecte terapeutice. Nămolul se adună acum însă în cantități mai mici pentru că nivelul apei nu permite ambarcațiunilor să se apropie de mal atunci când sunt încarcate.

În Dobrogea, şi lacul Nuntaşi este afectat de secetă. A secat aproape complet.

Aer curat la tine în casă cu un purificator SHARP

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele