Lacul Techirghiol este roz! Ce spun specialiștii despre acest fenomen

1

Lacul Techirghiol, cunoscut în toată lumea pentru nămolul și apa atât de benefice pentru sănătate, a căpătat în ultima vreme o culoare roz, scrie ziarul local Ziua de Constanța. Fenomenul nu este unul nou, este întâlnit frecvent și are o explicație științifică.

O peliculă roz acoperă mare parte din lacul Techirghiol. Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase capabile să absoarbă energia solară. Acestea se aștern ca un praf pe algele expuse la lumină și le modifică culoarea.

„Probabil este vorba de o proliferare a unor alge de culoare roșie sau roșiatică, probabil de Dunaliella salina, care este o algă ce trăiește în mediu salin, în mediu extrem.

E capabilă de a rezista, halofilă s-ar mai numi, și care, în Techirghiol, pare să fie sursa acestei culori deosebite, frumoase, extraordinare.

Mirosul este de hidrogen sulfurat. Nu este chiar neapărat un miros rău, este un miros natural care rezultă din descompunerea produselor proteice cu sulf”, a spus Adrian Bîlbă, fost șef al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.

Specialiștii au luat totuși probe din apă, pentru a se asigura că nu există niciun pericol pentru turiști. Turiștii veniți la tratament la Techirghiol pot intra în apa lacului.

Analizele au arătat că nu este vorba despre poluare, ci despre un fenomen natural care duce la înnoirea constantă a nămolului cu proprietăți terapeutice.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele