Legea care prevede plafonarea DAE va ajunge la vot în Parlament

0

Comisiile de buget, economică şi juridică au dat raport de admitere pentru un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum, lansat de inițiatorul legii dării în plată senatorul PNL, Daniel Zamfir.

„S-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge pe la 5,4%. În ceea ce priveşte dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăşi mai mult de 18%”, spune Daniel Zamfir.

DAE limitat

Potrivit acestuia s-a luat ca referință dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorilor atunci când sunt deposedaţi de bunuri, iar legea, dacă trece, se va aplica atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare non-bancare şi se vor aplica noilor contracte, nu şi celor în derulare.

„Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depăşească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament şi să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a speţelor bancare, comisioane şi aşa mai departe, care să fi ridicat DAE. Cetăţenii români trebuie să ştie foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, ştim foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, susține Zamfir.

Legea urmează să fie votată în plenul Senatului și apoi în plenul Camerei Deputaților, care va fi for decizional.

Sursa: Legea care prevede plafonarea DAE va ajunge la vot în Parlament

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele