Licu pare să nu fie de acord cu clasarea dosarului Rompetrol 2 – prejudiciu de peste 600 de milioane de dolari

Stefan Alexiu

Procurorul general Bogdan Licu a declarat marţi că a convocat conducerea DIICOT pentru o discuţie în ceea ce priveşte clasarea dosarului Rompetrol 2 şi că, la fel ca în orice dosar, se poate formula plângere împotriva soluţiei.

„Cum aţi aflat dumneavoastră am aflat şi eu, fapt pentru care acum mă duc la sediul DIICOT ca să mă informez. Am convocat conducerea DIICOT pentru o discuţie pe această temă. Este un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare şi ca în orice alt dosar se poate formula plângere împotriva soluţiei şi atunci vom vedea”, a spus Bogdan Licu, marţi, la ieşirea din sediul CSM.

Citește și Hrebenciuc e și ”mai liber”: ÎCCJ admis solicitarea SIIJ de retragere a apelului procurorilor DNA

Întrebat dacă ar lua în calcul o infirmare a soluţiei de clasare în calitatea sa de procuror general, Licu a spus: „Vom vedea dacă va fi formulată plângere împotriva soluţiei, întâi se va pronunţa conducerea DIICOT. Dacă se va formula o asemenea plângere, vom vedea ce e de făcut pe parcurs”.

Ce e cu Rompetrol 2

Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani. Procurorii DIICOT anchetează cazul Rompetrol II din 2006. Inițial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual PSD). Aceasta a reușit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a 2-a, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003. E vorba de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia pâna la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului.

Citește și Şeful DIICOT acuză presiuni fără precedent în sistemul judiciar: Mulţi magistraţi vor să se pensioneze

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta și să îi trimită în judecată pe cei 4 miniștri, însă rechizitoriul a fost infirmat de către șeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor erori în anchetă.

Citeste si...  Castrol se uită spre service-urile independente

Procurorii DIICOT nu s-au spetit cu munca pe Rompetrol 2

Dosarul Rompetrol II. Procurorul Mirel Rădescu a preluat cazul de la fostul anchetator Adriana Cristescu, ieşită la pensie, cea care a trimis în instanţa dosarul Rompetrol I, cel cu Dinu Patriciu şi Sorin Roşca Stănescu. Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003. Foştii miniştri erau acuzaţi de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare. E vorba de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu.

Ce li se imputa lui DIP şi Mihai Tănăsescu. „Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie – octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30 septembrie 2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Urmare a activităţii infracţionale derulate de către cei doi, la data de 24 octombrie 2003, în şedinţa de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative (….) Nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27 octombrie 2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ”, arătau procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

Citeste si...  A început postul Sfintei Marii 2023. Retete simple şi gustoase de mâncare de post

Ce li se imputa lui Vlădescu şi Pogea. „Vlădescu Sebastian, ministrul Finanţelor Publice în perioadele 22.08.2005 – 5.04.2007 ; 23.12.2009 – 3.10.2010, precum şi Pogea Gheorghe, ministrul Finanţelor Publice în perioada 22.12.2008-23.12.2009, cu rea credinţă, nu au respectat dispoziţiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005 potrivit cărora ” în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligaţiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea acestora pe pieţele reglementate, în condiţiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare” şi au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, iar statul român să-şi recupereze creanţele”, arătau procurorii DIICOT.

În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia pâna la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului. Sechestrul a fost confirmat de judecătorii Înaltei Curţi.

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *