
Kim Jong-Un va deveni vineri primul lider nord-coreean de la finalul Războiului din Coreea (1950-1953) care va trece linia de demarcație militară ce separă Coreea de Sud și Coreea de Nord, informează BBC. Jong-Un se va întâlni cu omologul sau sud-coreean, Moon Jae-In de cealaltă parte a demarcației la ora locală 09:30 (00:30 GMT). Fiecare va fi însoțit de către o gardă de onoare până la Casa Păcii localizată în partea de sud a frontierei militarizate intercoreene, unde va avea loc summitul istoric.
Discuțiile dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord se vor concentra pe ultimele declarații ale Nordului, care a anunțat sâmbătă că este dispus să renunțe la armele nucleare. Seulul însă, a avertizat că un consens asupra acestui lucru va fi o procedură „dificilă”, întrucât tehnologia nucleară din Coreea de Nord a evoluat atât de mult de la ultimele discuții dintre cele două părți.
Citește și Întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-Un ar putea avea loc la două ore distanță de România
A anunțat că după ceremonia de bun-venit și o discuție informală, la ora locală 10:30 (01:30 GMT) va începe prima rundă de discuții din cadrul summitului. Liderul nord-coreean pare complet decis să își schimbe relațiile cu vecinii din jurul țării sale. Recent, acum câteva săptămâni, dictatorul nord-coreean a uimit o lume întreagă când a ales să facă istorica vizită oficială în China.
Conform presei, întâlnirea dintre președintele Coreei de Nord și președintele Chinei a fost una bună, în care au avut loc mai multe negocieri între cele două state. De altfel, încă de la începutul acestui an, președintele Kim Jong-Un a declarat în mai multe rânduri că ar fi gata să renunțe la armele nucleare, fapt care ar uimi o întreagă planetă, având în vedere că pe parcursul anului precedent, au avut loc mai multe teste cu arme nucleare spijinite direct de liderul nord-corean.
Nu mai departe de ieri, președintele Donald Trump, după întâlnirea cu președintele Franței, Emanuel Macron, și-a arătat disponibilitatea de avea o întâlnire “curând” cu liderul nord-coreean. „Vom avea o întrevedere cu Kim Jong-Un şi se va întâmpla foarte curând. Ni s-a spus direct că nord-coreenii ar vrea ca întâlnirea să aibă loc cât mai curând posibil. Avem discuţii foarte bune”, a subliniat preşedintele SUA.
Această schimbare bruscă de diplomație ridică semne de întrebare lumii întregi, oare Kim Jong-Un încearcă o ușoară deschidere către vecinii săi și chiar cu marile puteri globale sau interesele strict pesonale sunt miza acestei tactici complet diferite față de ce vedem în Coreea de Nord în ultimile decenii?
De Vlad Mitu