Limba maghiară obligatorie în Ardeal grație lui Șerban Nicole și UDMR-iștilor din Senat?

Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv în plină pandemie

0

Șeful PSD, Ciolacu, șeful UDMR, Hunor sau șeful ALDE, Tăriceanu s-au arătat surprinși de ieșirea brutal-naționalistă a președintelui Iohannis. Dar, cuvintele lui nu sunt cu totul derizorii într-un scandal în care partidul majoritar din Parlamentul României face concesii unui iluzoriu Ținut Secuiesc. O autonomie care nu ar ajuta pe nimeni dintre românii – vorbitori de română sau maghiară – care trăiesc în Ținut.

 

Dar o lege care face din Limba maghiară limbă obligatorie în Ardeal, pe cine ar ajuta?

Singurul lider politic cumpătat în aceste dispute a fost Viktor Orban, el își permite, este aproape veșnic la Budapesta.

Vadim poate fi mândru, Klaus Iohannis atac devastator la PSD, UDMR și Viktor Orban

Ciolacu a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a vrut să acopere incompetenţa Guvernului PNL pe care îl conduce, de aici ieșirea anti Ținut și anti PSD-UDMR, partide care au votat legi de-a dreptul penale sub conducerea infractorului Liviu Dragnea. Sigur, alături de Tăriceanu, șef al ALDE, politician care răsuflă ușurat pentru că este scăpat de unul dintre dosarele în care a fost acuzat că a ascuns adevărul anchetatorilor.

PSD sare la gâtul lui Iohannis pe tema “Ținutului Secuiesc”

Dar, ce aflăm noi, astăzi, pe 1 mai, că președintele Iohannis poate că știa mai multe, pentru că ”simpaticii” PSD-iști conduși de Șerban Nicolae au încă un măr otrăvit deja votat, ”trecut” tot tacit: Limba maghiară ar putea deveni limbă obligatorie în Ardeal.

La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic iniţiat de UDMR: autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective.

Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv în plină pandemie. Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. În Senat, PSD are singur majoritate.

Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale

Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.

Este al doilea proiect de lege iniţiat de UDMR care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele