Lipsa de îngrășăminte, agravată de războiul din Ucraina, duce la creșterea prețurilor alimentelor

0

Lipsa de îngrășăminte s-a adăugat la preocupările tot mai mari cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra prețului și penuriei anumitor alimente de bază.

Combinate, Rusia și Belarus au furnizat aproximativ 40% din exporturile mondiale de potasiu, potrivit Morgan Stanley. Exporturile Rusiei au fost afectate de sancțiuni. Mai mult, în februarie, un mare producător din Belarus a declarat forță majoră – anunț conform căreia nu și-ar putea respecta contractele.

Rusia a exportat, de asemenea, 11% din ureea mondială și 48% din nitratul de amoniu. Rusia și Ucraina exportă împreună 28% din îngrășămintele obținute din azot și fosfor, precum și din potasiu, potrivit Morgan Stanley.

Întreruperea acestor transporturi din cauza sancțiunilor și războiului a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la îngrășăminte.

Prețurile mari ale cerealelor cresc și mai mult

„Este o problemă uriașă”, a spus CEO-ul CF Industries Tony Will într-o apariție recentă la CNBC. El a spus că proviziile globale de îngrășăminte sunt foarte strânse. CF produce și distribuie îngrășăminte.

„Este o confluență de factori, cerere fără precedent, cuplată cu o scădere uriașă a disponibilității ofertei, doar exacerbată de războiul din Ucraina și de ceea ce se întâmplă cu exporturile care vin din Rusia și Ucraina”, a adăugat Will.

„Toate acestea sunt un dublu zgomot, dacă nu un triplu,” a spus Bart Melek, șeful global al strategiei de mărfuri la TD Securities. „Avem risc geopolitic, costuri mai mari ale inputurilor și, practic, lipsuri.”

„Agricultura va fi absolut lovită. În cazul Canadei, este bine pentru Saskatchewan, care este cel mai mare producător de potasiu din lume, dar fermierii vor fi afectați pentru că pe acru vor plăti mult mai mult”, a spus Melek, completând: „Vor obține un randament mai scăzut pur și simplu pentru că economisesc, în special pe piețele emergente.”

Lipsa de cereale va crește costul alimentelor de bază și al altor mărfuri. „Acest lucru va duce la costuri mai mari ale inputurilor pentru producerea de orice, de la cereale, grâu și porumb. Costurile de intrare sunt mai mari acum, deoarece veți avea un deficit care crește și prețul”, a spus Melek. Între timp, prețurile la vaci, boi și porc au crescut semnificativ și ele, a adăugat el.

Unele îngrășăminte și-au dublat prețul. De exemplu, Melek a spus că potasa comercializată în Vancouver avea un preț de aproximativ 210 dolari pe tonă la începutul anului 2021, iar acum este evaluat la 565 dolari. El a adăugat că ureea pentru livrare în Orientul Mijlociu se tranzacționa la 268 de dolari pe tonă la Chicago Board of Trade la începutul anului 2021 și a fost evaluată la 887,50 dolari marți.

La fel cum prețul îngrășămintelor a crescut, prețul mărfurilor agricole a crescut și el, pe fondul temerilor de penurie.

„Ne confruntăm cu o problemă de proporție catastrofală aici”, a spus Will. „Nu numai că problema este lipsa de disponibilitate și accesibilitate a nutrienților și inputurilor, dar Rusia și Ucraina au exportat istoric aproximativ 30% din comerțul global cu grâu și 20% din comerțul global cu porumb.” El a adăugat că există stocuri ale acelor mărfuri care nu ies pe piață pentru că Marea Neagră este închisă.

Creșterea prețurilor la grâu, porumb și soia

Contractele futures pe grâu pentru iulie au scăzut ușor miercuri. Aceștia au crescut cu aproximativ 4% marți din cauza îngrijorărilor legate de Ucraina, dar și de condițiile recoltelor din SUA mai proaste decât se aștepta. Prețurile futures pentru porumb au crescut cu aproape 30% până în prezent și au scăzut miercuri la Chicago Board of Trade. Contractele futures pe soia au fost, de asemenea, ușor mai mici.

Morgan Stanley se așteaptă ca prețurile cerealelor să rămână peste nivelurile de anul trecut până în 2023.

„Înainte de războiul din Ucraina, vremea uscată din [America Latină] a dus inventarele la niveluri care ar menține deja prețurile la cereale ridicate”, au scris analiștii Morgan Stanley într-un raport.

„Războiul adaugă incertitudini legate de aprovizionarea cu porumb/grâu din Ucraina și, mai important, pentru utilizarea îngrășămintelor și randamentele globale”, au spus aceștia. „Din acest motiv, scenariul nostru de preț al culturii de bază implică o reducere cu 2-3% a randamentelor în regiunile cu costuri mai mari, cu riscuri de perturbări mai mari în funcție de disponibilitatea îngrășămintelor și de vreme.”

Analiștii Morgan Stanley au spus că se așteaptă la prețuri mai mari în 2022 și 2023, dar după aceea se așteaptă ca stocurile să se normalizeze cu mai multe oferte din America Latină. Ei anticipează, de asemenea, că prețurile se vor alinia mai strâns cu costurile de producție și vor scădea cu 15% până la 20% sub contractele pe termen lung pentru soia și porumb.

Melek a spus că porumbul a crescut cu 57% în 2021 și ar putea fi volatil în acest an, în medie cu 25% mai mare pe an. Prețurile la bovinele vii au crescut cu 19% anul trecut și ar putea câștiga încă 15% în 2022. Grâul a crescut cu 27% în 2021 și ar putea atinge încă 22% în acest an, a spus el.

Melek a spus că prețurile ridicate sunt determinate de aprovizionarea strânsă și de penurie.

„Vorbim despre o erodare a securității alimentare la o scară pe care nu am văzut-o de mult timp și cred că va atinge oamenii din distribuție cu venituri mai mici din America de Nord”, a adăugat el. Melek a spus că fermierii ar putea lua în considerare rotația în corpuri mai puțin intensive în îngrășăminte și vor economisi din cantitatea de nutrienți pe care o folosesc.

Producția de îngrășăminte se bazează pe gaze naturale și asta a făcut o diferență pentru producătorii din SUA. Cei mai mari cumpărători ai primelor trei tipuri de îngrășăminte sunt Brazilia, India, SUA și China, potrivit Morgan Stanley.

Pentru unii fermieri, îngrășământul cu preț ridicat sau indisponibil va însemna că anumite culturi ar putea să nu primească atât de multă hrană în acest an. La rândul lor, randamentele ar putea fi mai mici.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele