Lista băncilor care nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani

0

Ministerul Finanţelor a făcut publică lista băncilor care nu ar fi plătit impozitul pe profit în ultimii cinci ani. Printre ele se află bănci falimentate demult, dar şi bănci care au înregistrat profit în ultimii ani.

Lista a fost realizată după ce premierul Mihai Tudose a lansat mai multe atacuri dure la adresa băncilor in corpore. El le-a acuzat că nu declară profit în România, acestea folosind diverse mecanisme financiare pentru a scoate profitul din ţară.

Lista controversată cuprinde atât bănci active, cât şi bănci demult închise sau aflate în insolvenţă, lichidare etc. Printre acestea din urmă se număra Banca Columna, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Internaţională a Religiilor, Credit Bank, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Română, Bankoop, Nova Bank.

Lista cu toate cele 31 de bănci:

1. Banca Columna
2. Banca Comerciala Carpatica
3. Banca Comerciala Feroviara
4. Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania
5. Banca Comerciala Romana
6. Banca de Investitii si Dezvoltare
7. Banca Internationala a Religiilor
8. Banca Renasterea Creditului Romanesc Credit Bank
9. Banca Romana de Scont
10. Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece
11. Banca Romana de Credite si Investitii
12. Banca Turco Romana
13. Bancpost
14. Bank Leumi Romania
15. Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania
16. Bankoop – Banca Generala de Credit si Promovare
17. BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti
18. Credit Agricole Bank Romania
19. Credit Europe Bank Romania
20. Garanti Bank
21. Idea Bank
22. Marfin Bank Romania
23. National Bank of Greece Sucursala Bucuresti
24. Nova Bank
25. OTP Bank Romania
26. Patria Bank
27. Piraeus Bank Romania
28. Porsche Bank Romania
29. ProCredit Bank
30. The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh
31. Veneto Banca SPA Italia Montebelluna Sucursala Bucuresti

Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că: „băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”. Ministrul a spus ca acestea sunt informatii care se încadrează la secretul fiscal, însă lista poate fi comunicată Comisiei, care mai departe decide ce face cu ea.

BCR susţine că a declarat tot impozitul pe profit

Pe de altă parte, reprezentanţii Băncii Comerciale Române au declarat că: “BCR a înregistrat şi a declarat transparent profitul/pierderea în ultimii 5 ani (anii 2016, 2015, 2013 au fost profitabili; anii 2012, 2014 – au înregistrat pierderi ca urmare a operaţiunilor normale de curaţare a bilanţului), ceea ce face inexplicabil conţinutul articolului: Banca Comercială Română este una dinte cele mai mari bani din România care nu a declarat profit în ultimii cinci ani. Concluzia este incorectă, bazată pe surse incorecte şi reflectă o imagine incorectă. Nu cunoaştem sursa datelor, dar cu siguranţă acestea sunt incorecte.

  1. Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2016 un profit net de 1.045,6 milioane LEI (232,9 milioane EUR), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.
  2. Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2015 un profit net de 918,9 milioane RON (206,8 milioane EUR), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de eliberări de provizioane de risc, ca urmare rambursărilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacităţi sporite de procesare şi recuperare a creditelor neperformante, precum şi pe o situaţie economică mai bună.
  3. Profit operaţional de 1,9 miliarde lei contrabalansat de 4,4 miliarde lei provizioane de risc, induse de reducerea accelerată a creditelor neperformante cu 24%.
  4. Profitul net după impozitare şi interesele minoritare a fost de 591.2 milioane lei (133.8 milioane EUR) în 2013.
  5. Din cauza costurilor de risc crescute şi a restructurărilor în curs, pierderea netă în 2012 a fost de 1.234,7 milioane RON (276,9 milioane EUR)”, susţin reprezentanţii BCR într-un mesaj transmis către HotNews.

Sursa: HotNews.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele