Litera Z, simbol al invaziei ruse, desenat pe un blindat și pe o clădire din Republica Moldova, afișarea simbolului este interzisă prin lege

0

Persoane necunoscute au desenat în această noapte litera „Z”, simbol al invaziei ruse în Ucraina, pe o blindată din fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți. Aceeași literă a fost inscripționată și pe peretele clădirii comunității ucrainenilor de pe strada Pușkin din această localitate.

Poliția este în căutarea vandalilor care riscă amenzi între 4500 – 9000 de lei sau efectuarea unor munci neremunerate în folosul comunității.

Amintim că acest simbol al masacrului, violurilor invadatorilor ruși, este interzis pe teritoriul Republicii Moldova. El a fost schițat pe tancurile și tehnica militară rusească care a invadat Ucraina.

Pe data de 7 aprilie majoritatea parlamentară a adoptat în a doua lectură un proiect de lege care prevede interzicerea însemnelor invaziei „Z”, „V” și a panglicii „Sf. Gheorghe”. În replică , liderul de onoare al socialiștilor Igor Dodon a declarat că va sfida legea și că își va afișa panglica în ziua de 9 mai.

Amintim că socialiștii și comuniștii nu au emis niciun mesaj de condamnare a războiului provocat de ruși în țara vecină.

La rândul său Mitropolia Moldovei și bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, deși au lansat apeluri la pace, evită să spună cine a început acest război, cine a comis masacrul împotriva civililor din Bucea și alte localități din țara vecină și să lanseze apeluri la unitate și responsabilitate care ar consolida societatea în fața acestui flagel.

Recent a fost vandalizat și Cimitirul Eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Făleşti cu însemne pro-ruse şi naziste, iar pe cruci şi pe troiţă au fost desenate svastica şi literele Z şi V, simbolurile agresiunii.

Nu se cunoaşte data când a avut loc acţiunea, însă localnicii au observat sâmbătă dimineaţă infracțiunea. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a comentat acest caz declarând că actul este „iresponsabil, barbar şi criminal” şi „pune în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa”.

Vezi și: Rusia este acuzată de UE că provoacă o criză alimentară mondială

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele