Liviu Pop preconizează existența unui singur manual de bază

Informateca

Ministerul Educației Naționale (MEN) a organizat vineri, 20 octombrie, la Oradea, prima dezbatere din seria consultărilor regionale dedicate proiectului Legii manualului școlar. În urma întâlnirii, ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că după această primă dezbatere s-a conturat ideea de a avea un singur manual de bază, cel puțin în zona învățământului tehnologic.

„Elementul principal desprins azi este dorinţa colegilor noştri, majoritatea, mai mare decât anticipam, de a avea un singur manual şi nu mai multe. Şi siguranţa ca pentru fiecare programă şcolară să existe editat un manual. Asta cel puţin în zona învăţământului tehnologic unde ştim că se învaţă pe module sau în învăţământul special în care nimeni nu şi-a pus întrebarea de ce copiii din învăţământul special nu au avut manuale în 27 de ani. Asta nu s-a întrebat nimeni”, a declarat Liviu Pop, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a adăugat că este posibil ca în maximum două săptămâni să fie inițiat în guvern Proiectul de lege al manualului școlar.

Ministrul și-a exprimat dorința ca în următoarele șase luni, în urma publicării ordonanței prin care Editura Didactică și Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educației Naționale, să fie lansată concursul pentru toate manualele de la clasele I-VI, în așa fel încât, respectând toate procedurile, manualele să fie pe băncile elevilor în luna septembrie 2018.

Citește și: Reșița: întâlnire cu agenții economici locali, potențiali parteneri pentru învățământul dual

Potrivit sursei citate, ministrul a mai declarat că pentru cei din ciclul liceal, ministerul a început deja rescrierea planurilor cadru și preconizează să îl încheie la finalul acestui an, iar anul viitor ar urma să fie elaborate programele şcolare pentru învăţământul liceal.

Citeste si...  Nutriție și educație nutrițională – o nouă disciplină propusă de parlamentari

Ministrul a reamintit că din cele trei forme pe care le prevede Legea manualului școlar – letric, electronic și virtual –, ministerul are obligația de a le asigura elevului pe cele din urma, părinții, elevii și profesorii fiind cei care decid dacă au nevoie și de forma letrică. De asemenea, potrivit proiectului de lege, manualele se editează pentru toate formele de învățământ, atât de la școlile de stat, cât și cele private.

„Nu se specifică deocamdată în proiectul de lege noţiunile de manual unic sau manual de bază. După dezbaterea de azi, cred că noţiunea sănătoasă este manual de bază, deci pentru fiecare programă şcolară se asigură un manual de bază, iar celelalte manuale pot să devină manuale opţionale, evident pe circuitul materialelor auxiliare”, a mai spus Pop.

Alte discuții în contextul întâlnirii de la Oradea

În cadrum întâlnirii s-a mai discutat despre metodologia de mișcare a personalului didactic și metodologia de acordare a gradațiilor de merit. Ministerul informează că ambele documente vor fi aprobate prin ordin de ministru în perioada imediat următoare.

De asemenea, ca măsuri pe termen mediu s-a vorbit despre digitalizarea evaluării examenelor naționale, cu scopul de a reduce timpului și costurilor aferente procesului de evaluare și înființarea bibliotecii școlare virtuale, cu resurse școlare avizate de MEN.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai inspectoratelor școlare, directori de școli și cadre didactice din județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. La dezbatere au mai participat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Oana Ariana Bucur, și directori din Ministerul Educației Naționale. Aceasta va fi urmată de alte două întâlniri care vor avea loc la Râmnicu Vâlcea și Iași, datele urmând a fi stabilite și comunicate în curând de către minister.

Citeste si...  Toți bebelușii din maternitățile de stat beneficiază de control auditiv gratuit

 

(0 vizualizari)

uniunea-editorilor-romania-uer-liviu-pop-manual

Post-ul Liviu Pop preconizează existența unui singur manual de bază apare prima dată în Pedagoteca.


Sursa: Liviu Pop preconizează existența unui singur manual de bază


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *