Lucian Croitoru, BNR: despre deficitul bugetar și creșterea economică

0
- Reclama -

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, susține că deficitul bugetar poate fi ținut la nivelul de 3%, dar, este dificil să se obțină, în același timp, și o creștere economică de peste 5%.

”Tehnic, este posibil ca deficitul bugetar să fie ținut în jurul cifrei de 3%. Deși, dacă ne uităm numai la măsurile considerate favorabile prin ochii publicului (măsurile din programul de guvernare n.r) și numai atât, e greu să duci sub 4%. Problema este dacă două lucruri pot fi realizate în același timp. Dacă deficitul e redus la 3%, creșterea economică mai poate fi de 5,5%?. (…) Pentru că această creștere de 5,5% sigur conține efectele benefice ale măsurilor stimulative, dar reducerea deficitului la 3% înseamnă că se introduc în raționament și măsuri care au un efect destimulativ din punctul de vedere al creșterii economice. (…)Nu mi se pare dificil să aduci deficitul la 3%, asta e fezabil… Mi se pare dificil să ai un deficit de 3% și o creștere de 5% în mod concomitent, asta mi se pare mai dificil”, a declarat Lucian Croitoru, duminică, la Digi24.

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, declara, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creștere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani.

Citește și: 20 de milioane de lei pentru cercetare la UMF Târgu Mureș

Pe de altă parte, Lucian Croitoru a mai afirmat că nu se poate vorbi despre o „gaură la buget”, însă a atras atenția că, de mai bine de 10, guvernele au avut o practică nesănătoasă, de a cheltui foarte mult în ultimele două luni ale anului.

Nu este vorba despre găuri în buget

„Nu este vorba de nicio gaură. De la un an la altul bugetul nu își transferă resurse. Orice nou an fiscal începe de la zero, începe cu veniturile pe care planifică să le colecteze și cu cheltuielile pe care le planifică a le face. (..) Toate guvernele fac acest lucru. De mai bine de 10 ani toate guvernele reușesc să mențină deficitul bugetar sau să mențină chiar un surplus în timpul anului, până prin lunile octombrie, noiembrie, și după aceea, când suntem aproape la un surplus trecem la niște cheltuieli masive ca să putem face deficitul programat, de 2-3%. Această practică nu este bună, dar nu este a unui guvern.În ultimele luni ale anului se cheltuie și câte trei miliarde. De obicei se fac plăți în avans, de TVA (…) E o practica nesănătoasă”, a explicat Croitoru.

- Reclama -

Sursa: Agerpres

Sursă foto: www.business-review.eu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele