UPDATE: Ludovic Orban: declarația președintelui Ungariei, János Áder, este „o jignire” pentru România

0
orban-comunitatea-roma

România a transmis marți, prin intermediul Ministerului de Externe, un mesaj către Ungaria prin care a catalogat drept nepotrivit și provocator discursul prin care președintele János Áder a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon.

 

MAE a transmis ambasadorului Ungariei la București faptul că România a considerat ”extrem de nepotrivit” mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

Guvernul a transmis mesajul pe canalul bilateral pentru că președintele maghiar a rostit discursul controversat într-un eveniment organizat de Ucraina, iar Kievul nu a reacționat după discurs, potrivit surselor citate. De asemenea, România nu a vrut să escaladeze situația pentru a nu amplifică efectele pe care Ungaria conta, au mai susținut sursele citate.

 

Știre inițială

Președintele Camerei Deputaților, liderul PNL Ludovic Orban, a declarat că declarația președintelui Ungariei, János Áder, care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon – încheiat la finalul Primului Război Mondial, când Transilvania a revenit României – este „o jignire” și, în mod normal, nu trebuie lăsată fără răspuns.

 

„Este o declarație belicoasă, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie pe baza voinței populare pe baza contextului de la sfârșitul războiului este o jignire”, a afirmat Ludovic Orban.

Vezi și Orban se jură că nu a condus niciodată băut

Întrebat dacă ar trebui să existe o reacție de la București, liderul PNL a replicat: „În mod normal o astfel de declarație nu trebuie lăsată fără răspuns”.

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României, transmite hirado.hu.

”În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat ”Platforma Crimeei” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

Vezi și 142 de pompieri români se duc astăzi în Grecia

”Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”, a afirmat preşedintele. “După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a susținut János Áder.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele