Liderul Belarusului in timpul unui interviu exclusiv la BBC

Lukașenko recunoaște că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE

Costea Alexandra

Liderul autoritar din Belarus a declarat pentru BBC că este „absolut posibil” ca forțele sale să fi ajutat migranții să treacă în Polonia, dar neagă că aceștia au fost invitați.

Mii de migranți, în principal din Orientul Mijlociu, încearcă de luni de zile să intre în UE prin Belarus.

Într-un interviu exclusive pentru BBC Alexander Lukașenko a declarat: „Suntem slavi. Avem inimi. Trupele noastre știu că migranții merg în Germania. Poate că i-a ajutat cineva. Nici măcar nu mă voi uita la asta”.

UE, NATO și SUA l-au acuzat pe liderul Belarus că ademenește migranții la graniță cu promisiunea falsă că vor intra cu ușurință în UE. Lukașenko a negat aceste acuzații.

„Le-am spus [UE] că nu o să rețin migranții la graniță, să-i țin la graniță și, dacă vor continua să vină de acum înainte, tot nu îi voi opri, pentru că nu vin la mine în țară, se duc în a ta”, a spus liderul bielorus.

„Dar nu i-am invitat aici. Și sincer să fiu, nu vreau să treacă prin Belarus”, a mai adăugat acesta.

Alexander Lukașenko este la putere din 1994, dar realegerea sa ca președinte anul trecut a fost larg discreditată de Occident și nu a fost recunoscută de UE.

Mii de protestatari și activiști ai opoziției au fost reținuți, iar liderul opoziției Svetlana Tikhanovskaya a fost forțat să plece din Belarus după ce și-a revendicat victoria. Echipa ei a criticat BBC pentru că a susținut interviul de vineri, pe care l-a descris ca „a dat cuvântul unui dictator”.

În interviul acordat la palatul prezidențial, jurnalistul BBC l-a întrebat pe liderul Belarus despre protestatarii pașnici care au fost bătuți și i-a fost arătat un videoclip în care apar oameni care ieșeau dintr-un centru de detenție notoriu din Minsk cu răni pe care le-au suferit prin tortură.

Citeste si...  Maia Sandu se așteaptă ca Gazprom să nu livreze gazele conform contractului

„OK, OK, recunosc, recunosc”, a răspuns Lukașenko, explicând: „Oamenii au fost bătuți în centrul de detenție din Okrestina. Dar au fost bătuți și polițiști și nu ați arătat asta”.

Liderul Belarus a fost întrebat și despre cum a procedat pentru a distruge societatea civilă, inclusiv închiderea a 270 de organizații neguvernamentale din iulie.

„Vom masacra toată mizeria pe care voi [Occidentul] ați finanțat-o. Oh, ești supărat că ți-am distrus toate structurile! ONG-urile tale, oricare ar fi acestea, pentru care ai plătit”, a răspuns el.

UE susține că Lukașenko a orchestrat criza la granița cu Polonia, Lituania și Letonia în ultimele luni, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Belarusului pentru reprimarea brutală a oponenților care au luat parte la proteste în masă după alegerile din august 2020.

Acesta l-a acuzat că a adoptat o „abordare inumană, în stil gangster”.

Cel puțin 2.000 de migranți au fost blocați în tabere de lângă granița Belarus cu Polonia, până când în cele din urmă au fost mutați în această săptămână într-un depozit logistic din apropiere.

Se estimează că 5.000 de migranți rămân în Belarus, deși sute de migranți au zburat înapoi în nordul kurd al Irakului cu un zbor de repatriere joi.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *