Lukașenko rezistă la putere după șapte săptămâni de proteste

0
- Reclama -

Lukașenko rezistă la putere după șapte săptămâni de proteste. Duminică seară, poliţia din Belarus a arestat aproximativ 350 de persoane în timpul protestelor anti Lukașenko. Belarușii au ieșit la proteste în întreaga țară.

 

Poliţiştii, ascunși în spatele măștilor, au urcat oameni în dube şi au lansat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa zecile de mii de persoane care au protestat cerând demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv, mai exact aflat la putere de 26 de ani.

Vezi aici filme din Belarus: https://www.facebook.com/viachorka/videos/10157874329667169

- Reclama -

 

 

Reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania şi face lobby în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Svetlana Tihanovskaia: este în desfăşurare o revoluţie paşnică în Belarus

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko (66 de ani) a acuzat Moscova de tentativă de amestec în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

 

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Minskul cere inclusiv o asistenţă financiară, economia sa fiind în criză în special ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată miercuri fără un anunţ prealabil, a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales în Minsk. Poliţia le-a dispersat violent, folosind tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene, iar 364 de persoane au fost arestate, dintre care 252 la Minsk, conform Ministerului de Interne.

Aer curat în casă cu un purificator Sharp. Vezi pe Casoteca.ro/magazin

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele