Rezultate alegeri Franța. Emanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională din Franța

0

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut controlul în Adunarea Națională, la alegerile legislative de duminică.

Coaliţia prezidenţială Ensemble va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de 289 de mandate pentru a deţine majoritatea.

Blocul de stânga Nupes va avea 131, conform rezultatelor alegerilor de duminică din Franţa, anunţate de ministerul francez de Interne.

Pe locul trei se află Rassemblement National, cu 89 de locuri, în timp ce Les Republicains are 61.

În Adunarea Naţională vor mai fi 22 de deputaţi diverşi de stânga, zece diverşi de dreapta, zece regionalişti, patru diverşi de centru şi trei din partea Union des Democrates şi des Independants.

Un deputat va fi al dreptei suveraniste şi unul care nu aparţine niciunei mişcări.

Alegeri legislative în Franța: alianța pro-prezidențială printre favoriți

Primele rezultate ale alegerilor legislative, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, nu fac Franţa neguvernabilă, dar „va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie” pentru a acţiona, a declarat duminică ministrul economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Este o situaţie fără precedent”, a recunoscut el la televiziunea France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra „grupului majoritar” format în jurul şefului statului,„singura forţă capabilă să guverneze Franţa”, notează Digi 24.

Reconquête!, partidul de extremă dreapta al lui Eric Zemmour, nu a obţinut niciun mandat.

Conform AFP, noua Adunare Naţională va număra 215 femei (37,26%) şi 362 de bărbaţi (62,74%), procentul reprezentat de femei fiind mai mic decât în 2017, când era 39%.

Rata de participare la vot a fost duminică de 46,23 la sută, mai mare decât în 2027 (42,64 la sută), dar mai mică decât în 2012 (55,4).

Aproximativ 48 de milioane de alegători au fost chemaţi să voteze duminică în Franţa în condiții meteo dificile, iar absenteismul era de așteptat să fie masiv, ca şi în primul tur, de altfel, când peste jumătate din electorat a ignorat votul din 12 iunie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele