Alegeri legislative în Franța: alianța pro-prezidențială printre favoriți

1
alegeri în Franța

Luptă strânsă în primul tur al alegerilor legislative din Franța. Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) ar avea 26,2%, urmată de Ensemble (Împreună), confederația politică pro-prezidențială cu 25,8%, apoi Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 19% și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 11,1%, potrivit estimării Elabe-SFR-Express.

 

Un alt sondaj, Ipsos Steria, le plasează pe cele două formațiuni din frunte la egalitate, cu un procent de 25,2%. În continuare sunt plasați RN – 18,9% și LR – 13,7%.

În primul tur este ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste. Dacă niciun candidat nu întrunește această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin unde se califică toți candidații care au obținut un minimum de voturi care depășește 12,5% dintre înscriși.

Citește și UPDATE! Alegeri în Franța: Emmanuel Macron, în fața extremistei Marine Le Pen

Dacă sunt mai puțini de doi candidați care îndeplinesc această condiție, se califică primii doi. În turul al doilea, care va avea loc pe 19 iunie, este declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Macron si alianța pro-prezidențială, principalii favoriți

Estimările de dinainte de alegeri arătau că alianța pro-prezidențială, cea pe care se sprijină președintele Macron, ar avea șanse mari să obțină majoritatea din cele 577 de circumscripții, după turul al doilea – programat pentru duminică 19 iunie.

Potrivit estimărilor, Ensemble (Împreună) ar urma să obțină între 275 și 310 mandate, Nupes 170 – 220, LR 33 – 53, RN 15 – 30, alții 9 – 14.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele