Macron cere o poziție comună a UE față de Turcia

0
- Reclama -

Președintele Emmanuel Macron, a cerut joi tuturor statelor UE să agreeze o poziție comună față de Turcia, într-o nouă încercare de raliere a Europei în spatele Franței într-unul dintre cele mai spinoase dosare de politică externă.

 

Macron a acuzat Turcia de ”comportament incceptabil” în Marea Mediterană, cu referire la manevrele militare agresive față de Grecia, potrivit Le Figaro.

Franța vrea să impună o nouă dinamică a UE pe scena internațională, încercând să profileze imensul bloc economic și ca un jucător politic de prim rang, potrivit unei analize a Courrier International. Tentativa lui Macron este însă frânată de reticența Germaniei, care nu vrea să irite suplimentar regimul Erdogan după episodul șantajului cu imigranții.

Nu doar Germania are rețineri în impunerea de sancțiuni politice pentru Ankara: multe state europene depind de piața turcă și, în plină criză economică, nu își permit experimente economice.

- Reclama -

Pe de altă parte, amenințarea la adresa Greciei cere o solidaritate clară a UE. În caz contrar, blocul european va ieși și mai fragil din acest conflict mocnit, potrivit publicației franceze.

Macron face azi primele eforturi de a forja o alianță anti-Erdogan, la summitul țărilor din bazinul mediteranean. În Corsica, lângă Ajaccio, începe Med7, forumul informal care reunește Franța, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Cipru și Malta. Principalul subiect va fi Turcia, potrivit Le Figaro.

Citește și: Franța, Macron: turul doi al alegerilor locale se amână

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele